Cea mai veche structură de lemn din lume a fost descoperită accidental în timpul construcției unei autostrăzi

Data publicării:
autostrada

Arheologii au descoperit cea mai veche contrucție din lemn de până acum, aceasta fiind o fântână care datează din Neolitic și are aproximativ 7.000 de ani, informează CNN.

Fântâna se află în Europa de Est, pe teritoriul Cehiei, și a fost construită din lemn de stejar în jur de 5256 Î.e.n. de către fermieri, susțin cercetătorii care au analizat inelele lemnului, prin metoda stiințifică denumită dendrocronologie.

"Fântana s-a păstrat pentru că a fost acoperită de apă. Dacă va fi lăsată să sece, va fi distrusă", a spus Karol Bayer, de la Universitatea Pardubice, înt-un comunicat de presă.

Cercetătorii dezvoltă o metodă pentru a usca lemnul și a-l păstra folosind zahăr pentru întări structura celulară a lemnului.

Sursa: Captură CNN

Cu o înălțime de 140 de centimetri și o bază pătrată de 80x80 centimetri, fântâna a fost descoperită anul trecut în timpul construcției autostrăzii D35, în apropiere de Ostrov. Cercetătorii au anunțat descoperirea fântânii în Jurnalul de științe arheologice.

Fântâna dezvăluie și metodele de prelucrare folosite, pe care cercetătorii nu credeau că oamenii din acele timpuri le cunoșteau.

Potrivit experților, fântâna arată că oricine a construit-o putea să proceseze suprafața lemnului cu mare precizie, deși avea la dispoziție doar unelte din piatră, os, fildeș sau lemn.

Aceasta este a treia fântână din Neolitic descoperită în Cehia în ultimii patru ani.

Editor web: Vlad Mironescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri