Avionul Hercules cu românii evacuați din Afganistan a ajuns în România

Data actualizării: Data publicării:
Românii evacuați din Afganistan, pe aeroportul Otopeni, după sosirea în țară
Avionul Hercules cu românii evacuați din Afganistan la bord, a ajuns în România, sâmbătă. Au fost evacuați 15 cetățeni români și 4 cetățeni bulgari. Foto:Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

ACTUALIZARE 13:05. Românii evacuați din Afganistan au ajuns în România la bordul aeronavei Hercules. Avionul a aterizat în România în jurul orei 13:00. Românii au fost întâmpinați de miniștrii Nicolae Ciucă și Bogdan Aurescu.

„Vreau să urez bun venit în România cetățenilor noștri care tocmai ce au fost repatriați astăzi din Afganistan. Bine v-ați întors sănătoși!

În calitate de ministrul al afacerilor externe și coordonator al celulei de criză interinstituționale care gestionat această criză, vreau să subliniez că dumneavoastră, cetățenii români, vă aflați în centrul preocupărilor și acțiunii noastre.

Cei 16 cetățeni români care au fost evacuați în ultimele trei zile din Kabul, cu aeronava Forțelor Aeriene Române, se alătură altor peste 30 de cetățeni români evacuați cu aeronave ale unor state partenere, inclusiv ca urmare a demersurilor celulei de criză pe care am coordonat-o.

Am spus că dumneavoastră vă aflați în permanență în centrul acțiunii noastre ce are ca obiectiv protejarea intereselor, drepturilor și integrității dumneavoastră. O spun din nou, chiar și dacă ar fi fost vorba de un singur cetățean român, am fi procedat la fel. Mă bucur alături de colegii mei că ați ajuns acasă în siguranță.

Dincolo de orice evaluare politico-diplomatică și de securitate, Afganistanul este, în acest moment, un loc al disperării și suferinței umane extreme.

De aceea, vom continua acțiunea și demersurile noastre, în cadrul celulei de criză pentru a evacua și ultimul cetățean român care și-a exprimat dorința în acest sens dar care nu a putut ajunge, din rațiuni de securitate extrem de dificile, la aeroport.

De asemenea, vom continua demersurile de a aduce în România pe cetățenii afgani care au lucrat cu trupele române și pe studenții care au burse oferite de statul român.

Ne vom preocupa în continuare și de undele categorii vulnerabile, cum sunt jurnaliștii afgani, dintre care am încercat să evacuăm ieri.

Vom menține contactul cu toți cetățenii români încă aflați în Afganistan, fie că vor sau nu să fie repatriați. Acțiunea noastră nu s-a oprit doar la români și afgani, mă bucur că am reușit să scoatem din Kabul și șapte cetățeni ai unor state partenere – cinci cetățeni bulgari, un american și un britanic”, a spus ministrul de externe, Bogdan Aurescu.

REPATRIERE_AFG_01_INQUAM_Sabin_Cirstoveanu
15 cetățeni români și 4 cetățeni bulgari au ajuns în România la bordul aeronavei Hercules. Foto:Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

--știrea inițială--

Românii evacuați din Afganistan se întorc, sâmbătă, acasă. Aeronava C130 Hercules a Forțelor Aeriene Române care i-a luat de la Kabul va ajunge în România în jurul orei 13, la baza 90.

Este vorba de 14 dintre românii recuperați ieri. Cei care au ajuns la aeroportul din Kabul și care vor ajunge astăzi în România și o altă persoană, tot român, care a ajuns la aeronavă alaltăieri.

În avionul Hercules se vor întoarce și patru bulgari. Aterizarea este programată la ora 13:00, la baza 90 din Otopeni.

Toate persoanele vor ajunge în România după mai multe zile în care ministerul de externe a încercat să-i ajute să ajungă în siguranță pe aeroportul din Kabul.

Până în acest moment, acestea ar fi toate persoanele care au solicitat repatrierea. MAE face apel la românii din Kabul care doresc să se reîntoarcă să încerce să ia legătura cu ambasada de la Islamabad.

În afară de cele 15 persoane care urmează să ajungă în țară, alți doi români au fost evacuați din Afganistan.

Citiți și: O săptămână de iad în Afganistan, cu imagini ce rămân în istorie: Disperare, frică și furie față de o operațiune prost planificată

MAE: Alți 17 cetățeni români au propriile planuri de evacuare

Alți 17 cetățeni români care se află în Afganistan dar care nu au solicitat repatrierea, au propriile planuri de evacuare, stabilite de angajatorii lor, a afirmat la Digi24 ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. Aceștia se vor întoarce în țară cu zboruri puse la dispoziție de companiile pentru care lucrează.

„Le-am prezentat de fiecare dată oportunitățile de evacuare atunci când avionul militar a ajuns în aeroportul din Kabul, însă au spus că preferă să folosească planurile de evacuare pe care le au deja la dispoziție”, a precizat ministrul MAE.

Potrivit ministrului, pe lângă cei 14 care se află în acest moment în aeroportul din Kabul, un singur cetățean român a mai solicitat evacuarea. El lucrează pentru un program ONU și încearcă împreună cu un convoi al Organizației să ajungă în siguranță la aeroport.  

Ministrul a adăugat că oamenilor le este greu să ajungă la aeroportul din Kabul pentru că există o serie de obstacole, de puncte de control, care sunt controlate de diverse facţiuni ale mişcării talibane.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri