Foto Cele mai uimitoare biserici, cu arhitecturi care îți taie respirația

Data actualizării: Data publicării:
Catedrala din Brasilia
Catedrala din Brasilia, Brazilia. Foto: Profimedia Images

Multe dintre bisericile lumii sunt adevărați magneți pentru turiști. Că sunt înconjurate de legende, mistere sau au o înfățișare aparte ele atrag și uimesc prin spectaculozitate, dimensiuni sau finețea detaliilor. Unele dintre ele îți taie pur și simplu respirația prin înfățișarea lor având o arhitectură cu totul deosebită, scrie The Mysterious World. Sunt construcții pentru care lucrările s-au întins pe sute de ani. Nu este o exagerare dacă am spune că unele dintre ele par a fi desprinse din altă lume. Iată doar o parte dintre lăcașurile de cult care atrag turști din toate colțurile lumii și pentru care distanța nu contează atunci când vor să le admire de aproape.

Catedrala din Brasilia

Frapează din fotografii, iar dacă o privești de aproape te încântă până la extaz. Cu o structură hiperbolică, este construită din 16 coloane, fiecare cu o greutate de 90 de tone. Construcția simbolizează două mâini ridicate spre cer.

Catedrala Metropolitană din Brasilia, Brazilia. Foto: Profimedia Images

Deși pare greu de crezut construcția acestei biserici, începută în anul 1958, a fost finalizată în doi ani. Catedrala din Brasilia a fost proiectată de arhitectul Oscar Niemeyer, un etalon în domeniu. Biserica are acoperișul de sticlă, iar golul dintre coloanele de beton este umplut cu sticlă de culoare albastru și alb, ceea ce face ca lumina în interior să pară ireală.

Catedrala din Brasilia este dedicată fericitei Fecioare Maria, iar poporul brazilian numește această biserică, regină a țării.
În interior, trei îngeri sculptaţi care par că plutesc, fiind într-un permanent balans, creează o emoție puternică pentru oricine intră în biserică.
Primul măsoară puţin peste doi metri în înălţime şi cântăreşte 110 kilograme, al doilea are 3,4 metri şi 200 de kilograme, iar cel de-al treilea măsoară 4,25 metri şi cântăreşte 300 de kilograme.

Foto: Profimedia Images

Accesul în catedrală se face printr-un tunel aflat sub canalul cu apă, efectul trecerii de la obscuritatea pasajului la intrarea în luminoasa catedrală fiind spectaculos.
Altarul catedralei a fost dăruit de către Papa Paul al VI-lea. Aproximativ un milion de oameni o vizitează anual

Biserica Stykkisholmur, Islanda

Stilul arhitectural al acestei biserici este unic. Situată în orașul Stykkisholmur, din Island care îi poartă numele, este o bijuterie admirată deopotrivă de pe uscat și de pe mare.

Biserica Stykkisholmur, din Islanda. Foto: Profimedia Images

Cele două brațe mari care duc la clopotnițele înalte fac biserica și mai atractivă.

Nu se cunoaște exact data construcției, se presupune că ar exista din 1879. Biserica a fost concepută cu aspect de închisoare care să se vadă și de pe mare și de pe uscat. În 1939, călugărițele Fransiskusystur au transformat-o în mănăstire, școală și biserică. Ele au construit, de asemenea, și un spital unde se spune că vindecau bolile prin vrăjitorie. Biserica poate găzdui 300 de persoane și este folosită și ca sală de concerte.

Biserica Borgund Stave, Norvegia

Biserica Borgund Stave din Norvegia este una dintre cele mai bine conservate biserici din lume. Cu o temelie foarte solidă, edificiul din lemn a fost construit probabil pe la sfârșitul secolului al XII-lea, iar de atunci nu a necesitat reamenajări majore.

Numele acestei biserici este dat de stilul construcției. Sunt folosite scânduri verticale de lemn, cunoscut și sub numele de stave. În interor, au fost descoperite șapte tipuri diferite de inscripții, dintre care o inscripție este „Ave Maria”.

Biserica Borgund Stave din Norvegia. Foto: Profimedia Images

Astăzi biserica din Borgund este folosită ca muzeu și este unul dintre cele mai importante monumente și atracții ale țării.
Un lucru interesant de amintit este faptul că biserica apare ca fiind o “minune” a civilizației vikingilor în jocul video Age of Empires II.

Biserica Paraportiani, Mykonos

Paraportiani este una dintre cele mai faimoase structuri arhitecturale din Grecia și nu este exagerat dacă spunem din lume. Numele său înseamnă „poartă secundară” deoarece a fost construită pe situl uneia dintre porțile zidurilor medievale de piatră. Unele părţi din această frumoasă biserică datează din 1425, iar restul din secolele al XVI-lea şi al XVII-lea. Biserica mai este denumită și „Doamna noastră a porții laterale”

Biserica Paraportiani, Mykonos. Foto: Profimedia Images

Este cea mai fotografiată biserică din insula grecească Mykonos. Întregul complex constă de fapt din cinci biserici, patru biserici legate între ele pentru a forma complexul de bază, iar a cincea biserică este construită pe vârful acestuia.

A cincea biserică din acest complex dedicată „Fecioarei Maria” are cel mai remarcabil stil de arhitectură cicladică.

Capela de cadeți a Academiei Forțelor Aeriene ale Statelor Unite

Această biserică spectaculoasă din Colorado este construită pentru a satisface nevoile spirituale ale armatei SUA. Are săli separate pentru credințele catolice, budiste și evreiești. De asemenea deține încă două săli pentru persoanele care cred în toate religiile. Intrările sunt separate pentru capelele fiecărei religii.

Capela de cadeți a Academiei Forțelor Aeriene ale Statelor Unite. Foto: Profimedia Images

Cele șaptesprezece turle la rând reprezintă cel mai atractiv element al acestei biserici, construită din oțel și sticlă. Această biserica se afla la o înalțime de 150 de metri, are ușa din aluminiu anodizat auriu. A fost nevoie de trei ani pentru construcția acestei biserici care a început din 1959 și care a fost proiectată de Walter Netsch.

Foto: Profimedia Images

Biserica lui Grundtvig, Danemarca 

Este cea mai populară biserică din Copenhaga, Danemarca. Aspectul neobișnuit face ca această biserică să fie total diferită de cea a altor biserici din țară. Cele mai multe părți ale bisericii sunt făcute din cărămidă roșie, acum, însă toate acele cărămizi sunt atinse de timp. Biserica a fost deschisă pentru vizitatori pe tot parcursul anului, dar nu permite accesul vizitatorilor la momentul rugăciunilor.

Biserica lui Grundtvig, Danemarca. Foto: Profimedia Images

Biserica a fost proiectată de Jensen Kline, folosind un amestec de forme geometrice de expresionism de cărămidă cu stiluri gotice. Clopotnița de 49 de metri înălțime din fațada de vest a devenit principala atracție a acestei biserici.

Mănăstirea Sf. Mihail cu cupola de aur, Ucraina

Această uimitoare biserică cu cupolă de aur situată în capitala Kievului din Ucraina a scăpat din fericire de bombardamentele rușilor. Cupolele aurii și exteriorul albastru al acestei biserici sunt o atracție specială pentru orice vizitator.

Mănăstirea Sf. Mihail cu cupola de aur, Kiev, Ucraina. Foto: Profimedia Images

Turnul-clopotniță al bisericii este dotat și cu ceasuri electrice. Stilul baroc ucrainean a fost folosit pentru această biserică când a fost reconstruită în secolul al XVII-lea. În acel moment, clădirii bisericii au fost adăugate domuri. Mozaicurile și frescele bizantine sunt folosite pentru decorarea interiorului acestei biserici deosebite.

Catedrala Las Lajas, Columbia

Catedrala Las Lajas este o minune a lumii. A fost construită în 1916 în interiorul canionului râului Guaitara, unde, conform legendei locale, a apărut Fecioara Maria. Se află în sudul zonei columbiene, aproape de granița cu Ecuador.

Catedrala Las Lajas, Columbia. Foto: Profimedia Images

Această biserică uimitoare romano-catolică a fost construită pentru a comemora apariția Fecioarei Maria despre care se spune că a apărut pe o stâncă în acest loc. Biserica a fost construită între 1916-1944 în stilul renașterii gotice. Catedrala Las Lajas rămâne este o destinație turistică și de pelerinaj încă din secolul al XVIII-lea.

Catedrala din Milano, Italia

Grandioasa catedrală din milaneză, cu o suprafaţă de 1200 mp, este una din imaginile emblematice ale Italiei şi ale Europei. Începută în 1386 şi încheiată în 1887, ea domină astăzi Piaţa Centrală din Milano. Este cel de-al treilea edificiu bisericesc romano-catolic ca mărime din lume, după Bazilica San Pietro din Roma şi catedrala din Sevilla. Are o capacitate de peste 40.000 de locuri şi o lungime de 157 metri.

Catedrala din Milano, Italia. Foto: Profimedia Images

Catedrala din Milano are 135 de turle, dintre care cel mai înalt măsoară 109 metri și în total numără peste 2000 de statui. În vârful unuia dintre turle principale ale catedralei se află o satuie a Fecioarei Maria. Despre ferestrele catedralei se spune că ar fi cele mai mari din lume.

Foto: Profimedia Images

Acoperișul este deschis pentru turiști și permite observarea în prim-plan a unor sculpturi spectaculoase. Milioane de cărămizi au fost folosite pentru construcția acestei catedrale.

Biserica Hallgrimskirkja, Islanda

Biserica Hallgrímskirkja este o parohie luterană, numita dupa un mare poet si cleric islandez - Hallgrimur Petursson (1614-1674). Înălțimea ei este impresionantă, ajungând până la 74,5 metri. Este una dintre cele mai înalte structuri arhitecturale din Islanda. Construcția ei a durat 41 de ani, a început în 1945 și s-a finalizat în 1986.

Biserica Hallgrimskirkja, Islanda. Foto: Profimedia Images

In interior, Biserica Hallgrimskirkja gazduieste o imensa orga ce poartă semnătura maestrului german in orgi Klais. Clopotnița, așezată în imensul turn, atrage privirile tuturor pelerinilor care îi pășesc pragul. Având opt etaje, turnul oferă vizitatorilor o priveliște impresionantă a orașului și a împrejurimilor. Urcarea în turn se face cu ajutorul unui lift.

Foto: Profimedia Images

 

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri