Cetăţenii americani riscă să fie hărțuiți și chiar arestaţi în Rusia, avertizează Washingtonul

Data publicării:
ambasada sua in rusia
Cetăţenii americani riscă să fie arestaţi în mod arbitrar în Rusia, atenţionează Washingtonul. Foto: Profimedia Images

Cetăţenii americani aflaţi în Rusia riscă să fie arestaţi în mod arbitrar de autorităţile ruse, a avertizat Departamentul de Stat al SUA, care şi-a reînnoit apelul de a evita călătoriile în această ţară sau de a o părăsi imediat. 

Departamentul de Stat a atenţionat împotriva "posibilităţii de hărţuire a cetăţenilor americani" de către forţele de securitate ruse, "inclusiv arestarea" şi "aplicarea arbitrară a legii locale", din cauza poziţiei Washingtonului cu privire la invazia rusă în Ucraina şi sancţiunilor impuse Moscovei.

"Nu călătoriți în Rusia din cauza invaziei neprovocate și nejustificate a Ucrainei de către forțele militare ruse, a potențialului de hărțuire la adresa cetățenilor americani de către oficialii ruși, inclusiv plasarea în detenție. Există riscul aplicării arbitrare a legilor locale, zborurile în și din Rusia sunt limitate, iar capacitatea Ambasadei SUA de a ajuta cetățenii americani e limitată”, se arată în avertismentul transmis de oficialii americani, citat de AFP. 

Acest avertisment a fost publicat în condiţiile în care vedeta americană a basketului Brittney Griner se află în arest în Rusia de peste o lună. Ea a fost arestată pe 17 februarie pe un aeroport din apropierea Moscovei, având asupra ei "vaporizatoare şi un lichid cu miros specific" de ulei de canabis, potrivit vameşilor ruşi.

Brittney Griner, care este considerată una dintre cele mai bune jucătoare de baschet din lume, riscă până la zece ani de închisoare. Ea a fost plasată într-un centru de detenţie, de unde - în urma deciziei unui tribunal rus - nu va putea ieşi înainte de 19 mai.

Arestarea acestei sportive, de două ori medaliată la Olimpiade şi lesbiană declarată, a fost dezvăluită publicului larg abia după 15 zile, pe 5 martie. Între timp, forţele ruse au invadat Ucraina, declanşând o criză internaţională şi importante sancţiuni americane împotriva Moscovei.

Washingtonul se teme că sportiva ar putea fi utilizată ca instrument de presiune în conflict şi deocamdată păstrează discreţia asupra acestui caz.

Un responsabil al ambasadei SUA la Moscova a obţinut o primă întâlnire cu Brittney Griner pe 23 martie şi a apreciat că sportiva este într-o "stare de sănătate bună".

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri