China spune că imaginile masacrului de la Bucha sunt „profund tulburătoare”, dar refuză să condamne sau să acuze Rusia

Data publicării:
Soldați ucraineni inspectează zonele părăsite de trupele ruse
Imaginile din Bucha sunt printre cele mai puternice dovezi de până acum ale crimelor de război ce ar fi fost comise de trupele ruse în Ucraina. Printre civilii care zac morți pe străzile orașului, unii dintre ei par să fi fost executați, iar alții uciși la întâmplare. Foto: Profimedia Images

China spune că imaginile atrocităților comise de invadatorii ruși în Ucraina sunt „profund tulburătoare” însă refuză să condamne sau să incrimineze Rusia pentru comiterea masacrelor de la Bucha și Irpin.

În timp ce imaginile cu oraşul eliberat de sub ocupaţia rusă au atras condamnarea generală a Moscovei şi apeluri la sancţiuni internaţionale mai dure, Beijingul s-a abţinut să dea vina pe aliatul său rus.

„Informaţiile şi imaginile cu civili morţi la Bucha sunt profund tulburătoare”, a recunoscut în faţa presei un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Zhao Lijian. Dar „orice acuzaţie trebuie să se bazeze pe fapte” şi nu ar trebui „să se amestece situaţia umanitară cu politica”, a adăugat el.

Rușii au negat că au comis crimele împotriva civililor la Bucha și au acuzat Ucraina de înscenare. Declarațiile revoltătoare ale Moscovei vin în condițiile în care există dovezi - imagini din satelit sau dronă care arată că rușii se fac vinovați de masacrul odios din orașul ucrainean. De asemenea, localnicii care au supraviețuit au povestit în detaliu ororile la care i-au supus invadatorii.

„Înainte de a fi publicate rezultatele investigaţiei, toate părţile ar trebui să dea dovadă de reţinere şi să evite acuzaţiile nefondate”, a reacţionat Zhao Lijian.

Împărtăşind cu Rusia o puternică ostilitate faţă de Statele Unite, regimul dictatorial de la Beijing s-a abţinut până acum să condamne războiul din Ucraina şi să-l numească o invazie.

Beijingul s-a limitat să ceară tuturor părţilor să dea dovadă de „cea mai mare reţinere”, îndemnând, în acelaşi timp, occidentalii să respecte „preocupările rezonabile ale Rusiei pentru securitatea sa”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri