China vrea să redeschidă Shanghai de la 1 iunie, după ce lockdown-ul draconic i-a lovit dur economia

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0674326475
Voluntari chinezi în costume de protecţie pe străzile din Shanghai. Foto. Profimedia Images

China a anunțat, luni, că intenționează să elimine restricțiile draconice anti-Covid din Shanghai începând din 1 iunie, relatează Reuters. De mai bine de șase săptămâni, metropola chineză se află într-un lockdown dureros care a provocat nu doar o încetinire economică puternică dar și tensiuni sociale fără precedent.

Viceprimărița din Shanghai, Zong Ming, a oferit, luni, cel mai clar calendar cu privire la relaxarea restricțiilor draconice – conform acesteia, relaxarea urmează să aibă loc gradual, iar restricțiile de circulație vor rămâne în vigoare până în 21 mai.

„Din 1 iunie și până la mijlocul și sfârștiul lunii, atâta timp cât riscul revenirii infectărilor este controlat, vom implementa măsuri de prevenție și control, vom normaliza gestionarea orașului și vom restaura pe deplin producția și viața normală în oraș”, a spus Zong.

Închiderea completă a orașului Shanghai și restricțiile extrem de dure impuse asupra milioane de consumatori și angajați au lovit puternic în vânzări și în producția industrială, alimentând temeri că economia ar putea să intre în recesiune în al doilea trimestru.

Restricțiile extrem de severe, într-un contrast puternic cu cele din restul lumii, au provocat perturbări grave în lanțurile de aprovizionare globale și în comerțul internațional.

Datele de luni arătau că producția industrială a Chinei a scăzut cu 2,9% în aprilie, față de aceeași perioadă în 2021 și a scăzut puternic față de luna martie, cu 5%. Vânzările retail s-au prăbușit și ele prin comparație cu anul trecut – o scădere de 11,1%.

Deși activitatea economică s-a mai îmbunătățit în mari, spun analiștii, revenirea este incertă în condițiile în care China nu a renunțat la politica sa „Zero Covid”, de a elimina orice revenire a virusului cu orice preț.

În Shanghai, viceprimărița a spus că orașul va începe să redeschidă supermarket-uri, magazine și farmacii începând de luni, însă multe restricții de circulație vor rămâne în vigoare până în 21 mai, cel puțin.

Tot de luni, circulația trenurilor va fi repornită gradual, însă oamenii vor trebui să facă dovada unui test Covid negativ nu mai vechi de 48 de ore pentru a putea folosi transportul public.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri