Video Oamenii din Shanghai își strigă disperarea pe stradă: „N-am mâncat nimic de zile întregi”. Cenzura încearcă să elimine clipul viral

Data publicării:
oameni in costume de protectie anti covid la shanghai
Shanghai e într-o carantină dură de 5 săptămâni. Foto: Proimedia

Autoritățile chineze încearcă să blocheze o înregistrare video care s-a viralizat pe rețelele sociale și care arată impactul celor cinci săptămâni de carantină strictă asupra oamenilor din Shanghai, relatează BBC.

Clipul prezintă oameni care se plâng de lipsa alimentelor și îngrijirea medicală deficitară.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Încercările oficiale de a elimina înregistrarea au declanșat furie pe site-urile din China, iar utilizatorii repostează clipul pentru a submina eforturile cenzurii.

Cei 25 de milioane de locuitori din Shanghai sunt închiși în case timp de săptămâni întregi, în timp ce autoritățile încearcă să țină sub control un focar uriaș de COVID-19.

Clipul de 6 minute include mărturii cutremurătoare ale oamenilor disperați.

„Nu am mâncat nimic de zile întregi”, se aude spunând o persoană.

Nu acest virus ne ucide, ci înfometarea”, spune un alt bărbat.

Videoclipul a fost distribuit pe scară largă pe popularele platforme chineze Weibo și WeChat. Dar sâmbătă, autoritățile au început să-l elimine, în timp ce utilizatorii rebeli îl repostau.

Se întâmplă rar ca politicile guvernamentale să fie criticate public în China, dar în ultimele câteva săptămâni, mulți locuitori ai Shanghaiului s-au plâns pe rețelele sociale cu privire la condițiile proaste în care au fost ținuți.

Mulți nu au avut acces la alimente și au fost forțați să aștepte proviziile de legume, carne și ouă de la guvern, care ajung cu întârziere.

Alte măsuri introduse recent includ plasarea de alarme electronice pe uși pentru a preveni plecarea de acasă a celor infectați cu COVID și evacuarea forțată a rezidenților pentru dezinfectarea caselor.

Oficialii din Shanghai au ordonat, de asemenea, ca toți pacienții infectați și contactele lor apropiate să fie transferați în carantină centralizată.

În clipul viral, o femeie se plânge că în spitalul temporar în care a fost dusă „nici tavanul nu era terminat”.

Când am ajuns acolo, toată lumea s-a luptat pentru o pătură și un pat”, a povestit ea.

Încercarea de a cenzura înregistrarea video a provocat în sine o dezbatere pe rețelele sociale chineze, declanșând o reacție dură în rândul comentatorilor.

Pe Weibo, una dintre cele mai populare rețele sociale din China, un utilizator a scris: „Clipul prezenta doar fapte brute. Nu este nimic provocator!

„Conținutul nu este nimic nou... Dar mă deranjează că e cenzurat”, a scris un alt comentator.

Sâmbătă, când cenzura a început să elimine videoclipul, oficialii din Shanghai au raportat peste 23.000 de cazuri de COVID-19 și 12 noi decese în oraș.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri