Christine Lagarde spune că revizuirea strategiei de politică monetară a Băncii Centrale are în vedere schimbările climatice

Data publicării:
Christine Lagarde rade
Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde Sursa foto: Profimedia Images

Președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a vorbit pe larg despre prima revizuire a strategiei de politică monetară a BCE din ultimii aproape 20 de ani, subliniind că ar fi trebuit realizată o nouă revizuire strategică în urmă cu ceva timp, pentru că ultima datează din 2003.

Banca Centrală Europeană a rămas „fixată” pe obiectivul său de bază, și anume menținerea stabilității prețurilor, însă trebuie să se adapteze la o lume în schimbare, caracterizată de noi provocări, cum ar fi lupta împotriva schimbărilor climatice și apariția monedelor digitale, a declarat Christine Lagarde pentru POLITICO Europe.

„Am analizat toate aspectele posibile. De la definiția stabilității prețurilor, la măsurarea inflației, la definiția termenului mediu, la relația dintre politicile monetare și fiscale, la impactul schimbărilor climatice, la comunicare”, a spus șefa Băncii Centrale Europene, dând asigurări că reforma BCE nu va atrage necesitatea modificării Tratatelor UE.

Întrebată dacă în urma revizuirii strategiei, BCE va acorda mai mult spațiu mandatelor sale secundare, Lagarde a precizat că activitatea instituției va rămâne dedicată mandatului său principal privind menținerea stabilității prețurilor, însă va fi vigilentă și la provocările actuale, precum schimbările climatice și apariția de noi monede digitale.

„Le spun tuturor celor interesați de aceste distincții, în special celor care spun că obiectivul principal contează cel mai mult: menținerea stabilității prețurilor este un mandat foarte concentrat, dar și un mandat larg. De exemplu, dacă nu acorzi atenție schimbărilor climatice, cum poți presupune că ai stabilitate a prețurilor și că noua ta definiție a inflației este corectă? Cum poți presupune că ai stabilitate a prețurilor dacă nu îți schimbi modelele pentru a lua în considerare nu doar ceea ce s-a întâmplat în ultimii 30 de ani, ci și ceea ce este posibil să se întâmple în următorii 30 de ani și dacă acestea vor afecta valoarea activelor în prezent?”, a mai precizat Christine Lagarde.

Chestionată în privința viitorului Europei după retragerea din activitate a cancelarului german Angela Merkel, președinta Băncii Centrale Europene a declarat că Europa va arăta diferit, pentru că Angela Merkel a fost un lider definitoriu pentru UE de-a lungul ultimilor ani.

Citește și: Angela Merkel a mărturisit că se teme să nu intre în istorie ca o „persoană leneșă”

Partenerii noștri