Cine era "Fantoma din Kiev". Povestea pilotului erou din Ucraina care a doborât peste 40 de avioane ale rușilor

Data actualizării: Data publicării:
Maiorul Stepan Tarabalka
Maiorul Stepan Tarabalka a doborât aproximativ 40 de avioane ale rușilor. FOTO: Captură New York Post

Povestea pilotului ucrainean care a fost numit "Fantoma din Kiev" după ce a doborât zeci de avioane rusești a fost dezvăluită de jurnaliștii de la The Times of London.

Maiorul Stepan Tarabalka a eliminat peste 40 de avioane ale rușilor până în data de 13 martie când a fost doborât în urma unui atac.

Eroismul pilotului în vârstă de 29 de ani a ajuns legendar când guvernul ucrainean a făcut public că în chiar prima zi de război a doborât șase avioane ale rușilor.

"Oamenii îl numesc <Fantoma din Kiev>. Și pe bună dreptate - acest as al UAF (Forțele Aeriene Ucrainene) domină cerurile capitalei și țării noastre și a devenit deja un coșmar pentru aeronavele rusești invadatoare", spunea guvernul ucrainean.

Ulterior, Statul Major al armatei Ucrainei a postat pe Twitter o fotografie a pilotului în cabina aeronavei sale MiG-29, având fața acoperită, cu mesajul: "Invadatorule, vin după sufletul tău!".

Lui Tarabalka i-a fost acordată post-mortem cea mai importantă medalie a Ucrainei pentru vitejie în luptă, Ordinul Steaua de Aur, cu titlul de Erou al Ucrainei.

Surse ucrainene au declarat pentru publicația The Times că ochelarii și casca militarului vor fi scoase la licitație la Londra.

pilot-ucrainean-nyp-crop
Maiorul Stepan Tarabalka a doborât aproximativ 40 de avioane ale rușilor. FOTO: Captură New York Post

Mulți oameni s-au întrebat în timp dacă chiar exista acest pilot numit "Fantoma", deoarece identitatea lui nu fusese dezvăluită. Nici măcar familia lui nu știa în ce misiuni era plecat.

"Știam că zbura într-o misiune. Și și-a îndeplinit misiunea. Apoi nu s-a mai întors. Acestea sunt toate informațiile pe care le avem", le-a declarat jurnaliștilor de la New York Post tatăl lui.

Părinții, Natalia și Evon Tarabalka, au povestit cum fiul lor a visat de mic să devină pilot de luptă, casa lor fiind lângă un aerodrom militar din localitatea Korolivka.

"Încă din copilărie, a visat mereu să zboare mai sus decât norii. Urmărea întotdeauna exercițiile și demonstrațiile parașutiștilor. Alerga mereu să vadă unde aterizau", a spus mama lui.

Părinții tânărului au declarat că fiul lor a devenit pilot prin propriile forțe: "A făcut totul singur. Noi l-am ajutat doar cu rugăciuni".

Stepan Tarabalka avea un băiat de opt ani.

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri