Cine este „Oaspetele”, inamicul numărul unu al Israelului și creierul din spatele atacului lansat de Hamas (Financial Times)

Data actualizării: Data publicării:
Mohammed Deif, liderul aripii militare a Hamas / luptători Hamas
Mohammed Deif, comandantul aripii militare a Hamas, a fost vânat de Israel de zeci de ani și a supraviețuit mai multor tentative de asasinat. Colaj foto: Profimedia Images

Asaltul uriaș declanșat de luptătorii Hamas sâmbătă la primele ore, care a provocat deja mii de victime în Israel, a dus campania lui Mohammed Deif, comandantul aripii militare a grupului de militanți palestinieni, împotriva statului evreiesc la un nivel nemaivăzut de brutalitate și imprevizibilitate, relatează Financial Times.

Vocea prin care a fost transmis mesajul înspăimântător era un calmă și precisă: „Ținând cont de continuarea abuzurilor împotriva poporului nostru, luând în considerare orgia ocupației și respingerea legilor și rezoluțiilor internaționale și având în vedere sprijinul american și occidental, am decis să punem capăt tuturor acestor lucruri, așa încât inamicul să înțeleagă că nu va mai putea să se delecteze fără să fie tras la răspundere.”

Vocea care s-a auzit în această filmare publicată la câteva ore după ce atacul împotriva Israelului a început ar fi aparținut lui Deif, creierul operațiunii militare lansate de Hamas.

În timp ce mesajul său era transmis, sute de luptători Hamas treceau granița dintre Fâșia Gaza și teritoriul israelian prin gardul care le desparte și se împrăștiau în toate părțile sub protecția miilor de rachete lansate înspre Israel.

Luptătorii Hamas au reușit să ia în jur de 100 de ostateci din Israel, pe care i-au adus cu ei înapoi în Fâșia Gaza. Pentru Deif, a cărui poreclă este „Oaspetele” - inspirată din obiceiul luptătorilor palestinieni de a petrece fiecare noapte în casa unui alt simpatizant pentru a nu fi prinși de serviciile speciale israeliene, acest asalt a fost cel mai îndrăzneț și letal de până acum.

Vânat de zeci de ani, Mohammed Deif a supraviețuit mai multor tentative de asasinat

Deif a fost vânat de Israel timp de zeci de ani, un bombardament lansat acum 20 de ani lăsându-l într-un scaun cu rotile după ce ar fi pierdut un braț și un picior. Prin abilitatea sa de a păcăli armata israeliană în timp ce luptătorii lui au ucis atât soldați, cât și civili din Israel, Deif a câștigat respectul militanților palestinieni.

Spre surprinderea armatei israeliene, Deif a reușit să se catapulteze până în topul ierarhiei conducerii palestiniene, eclipsându-i pe rivalii săi din Fatah, o facțiune mai moderată preferată de Occident, cât și pe ceilalți lideri Hamas, o grupare considerată teroristă de SUA, UE și Israel.

„Chiar și înainte de asta, Deif era precum o personalitate sfântă și foarte respectată atât în cadrul Hamas, cît și de către palestinieni”, a spus Mkhaimar Abusada, profesor de politică de la Universitatea Al-Azhar din Gaza.

Clashes between Palestinian factions and Israeli forces
Atacul Hamas a luat complet prin surprindere Israelul. Foto: Profimedia Images

Ultima operațiune împotriva Israelului îl va transforma probabil într-un personaj „asemănător unui zeu pentru tineri”, a adăugat Abusada.

Cel mai mare avantaj pentru Hamas este numărul uriaș de ostatici pe care i-a luat înapoi în Gaza. Israelul a eliberat 1.000 de prizonieri palestinieni în schimbul unui singur soldat, Gilad Shalit, ținut în captivitate de Hamas timp de cinci ani.

„Hamas înțelege foarte bine că, atunci când este vorba de capturarea prizonierilor israelieni, răbdarea este tot ceea ce au nevoie”, a explicat un diplomat regional care a ajutat la eliberarea lui Shalit. „Cu timpul, publicul israelian va crea presiunea. Tot ceea ce are Hamas de făcut este să aștepte.”

Pentru Deif, „obiectivul principal este distrugerea Israelului”

În interviuri, analiștii israelieni și palestinieni, inclusiv oameni care îl cunoșteau pe Deif înainte să dispară în umbra mișcării militante, îl descriau pe acesta drept un bărbat tăcut, dar intens, care nu era interesat de rivalitățile dintre diferitele facțiuni palestiniene. Avea un singur obiectiv: să schimbe natura conflictului arabo-israelian și nu s-a ferit niciodată să folosească violența ca unul dintre mijloacele prin care să realizeze acest lucru.

„Trebuie să te lupți cu israelienii în Israel și să le demolezi fantezia că pot fi în siguranță în teritoriul ocupat”, a spus un luptător palestinian ajuns politician care l-a întâlnit pe Deif la începutul anilor 2000.

Deif a fost descris și ca un om care avea capacitatea de a evolua împreună cu progresul tehnologic al armatei israeliene, demonstrată în războiul feroce de 11 zile dintre grupul de militanți palestinieni și Israel în 2021. Hamas a apelat la valuri interminabile de rachete simple în încercarea de a copleși sistemul de apărare antirachetă al Israelului, care aproape că a rămas fără muniție înainte să se ajungă la un acord de încetare a focului.

profimedia-0811949236
Rachete din Fâșia Gaza, interceptate de sistemul israelian Iron Dome. Sursa foto: Profimedia Images

Ca și alți membri Hamas, Deif consideră că Acordurile de la Oslo reprezintă o trădare a mișcării de rezistență și a obiectivului original de a înlocui Israelul cu un stat palestinian.

„Deif a încercat să înceapă al doilea război pentru independența Israelului”, a spus Eyal Rosen, un colonel din armata de rezerviști israelieni care a participat cândva la operațiunile din Fâșia Gaza. „Obiectivul principal este, pas cu pas, distrugerea Israelului. Acesta este unul din primii pași – acesta este doar începutul.”

Deif, cândva un fabricant de bombe artizanale și arhitect al programului început acum zeci de ani pentru crearea unei rețele de tuneluri sub Gaza, s-a născut în anii '60 în tabăra de refugiați Khan Younis, purtând numele Mohammed Diab Ibrahim al-Masri, potrivit unui oficial israelian.

Valuri de atacuri sinucigașe și primele rachete din arsenalul Hamas

Atât de puține lucruri se știu despre el încât până și numele lui este un mister. Unii oameni îl știau încă de la început sub numele Deif, pe când alții i se adresau cu numele primit la naștere. O singură poză cu el există în domeniul public.

„De la începutul vieții lui în Hamas, era concentrat pe calea militară”, a povestit Ghazi Hamad, un oficial Hamas care a stat în aceeași celulă cu Deif după ce au fost arestați de israelieni în anii '80. „El era foarte amabil. Tot timpul, un patriot care făcea mici desene animate ca să ne facă să râdem.”

Orice urmă de blândețe s-a evaporat în curând, după ce Hamas a lansat atacuri sinucigașe și a distrus orice șansă ca Acordurile de la Osla să aibă succes. Israelul spune că Deif este responsabil pentru moartea a zeci de persoane ucise în atacurile sinucigașe, inclusiv pentru un val de atacuri din 1996 în care au murit peste 50 de civili.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Despre Deif se spune că ar fi fost instruit de Yahya Ayyash, un fabricant de bombe poreclit „Inginerul” care a fost asasinat de Israel în 1996 cu un telefon mobil încărcat cu explozibili.

Deif a câștigat apoi și mai multă influență în cadrul Brigadelor Qassam, aripa militară a Hamas. Oficialul israelian a spus că Deif a fost implicat în procesul de creare a primelor rachete rudimentare din arsenalul Hamas, care acum numără zeci de mii de rachete – 3.500 dintre ele au fost lansate doar sâmbătă.

Deif căuta mereu ținte cu un impact cât mai mare, precum coloniștii sau soldații din teritoriile ocupate, autobuze din Ierusalim și Tel Aviv. Tot el a fost cel care a orchestrat atacurile cu rachetă care îi trimit pe israelieni în buncăre la intervale regulate.

Ciclul violenței fără sfârșit. „Nu va mai fi niciun armistițiu, numai represalii”

Deif s-a opus „dansului” jucat de Hamas prin care acceptă să oprească atacurile în schimbul ridicării parțiale a blocadei Fâșiei Gaza de către Israel și pentru emiterea de permise de lucru pentru locuitorii din Gaza.

Cu toate că aceste aranjamente au ajutat la gestionarea ciclului violenței, ele au dus și la izbucnirea a patru războaie: în 2009, 2011, 2014 și 2021. Și la cel de acum. Toate au fost considerate victorioase de către militanți.

„Această acțiune teroristă a terminat cu practica asta pentru totdeauna”, a spus oficialul israelian în legătură cu asaltul declanșat sâmbătă. „Acum nu va mai fi niciun armistițiu, numai represalii” - exact ceea ce Deif se pare că și-a dorit mereu.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri