Cine sunt Ri și Hong, pionii din spatele programului nuclear al Coreei de Nord

Data publicării:
Stânga: Ri Hong-sop. Dreapta: Hong Sung-mu

În fotografiile de propagandă date publicității de agenția oficială de știri KCNA, legate de momentul testării de duminică a bombei cu hidrogen, lângă Kim Jong-un apar doi bărbați îmbrăcați în negru, unul în dreapta liderului de la Phenian, celălalt în stânga. Cine sunt ei? The Guardian îi descrie ca fiind pionii esențiali din programul nuclear al Coreei de Nord.

ririri
Stânga: Ri Hong-sop. Dreapta: Hong Sung-mu

Numele lor: Ri Hong-sop, șeful Institutului de Arme Nucleare din Coreea de Nord, și Hong Sung-mu, adjunctul departamentului de industria munițiilor din cadrul Partidului Muncitorilor.

Cei doi „tehnocrați” sunt văzuți adesea în compania lui Kim Jong-un.

„Se pare că Hong joacă un rol principal în progamul de dezvoltare nucleară, iar Ri se ocupă de testele nucleare, cum ar fi cel cu bombe de hidrogen”, spune Yang Moo-jin, profesor în cadrul Universității de Studii Nord-Coreene din Seul, instituție care monitorizează ierarhia și conducerea Nordului.

În ianuarie 2016, Hong și Ri au fost medaliați de către liderul de la Phenian la ceremonia care a încununat cel de-al patrulea test nuclear din Coreea de Nord.

Ambii se află pe lista neagră a sancțiunilor ONU.

Ri este fostul director al centrului de cercetare nucleară Yongbyon, care operează primele reactoare nucleare din țară și este singura facilitate de îmbogățire a uraniului din Coreea de Nord. Hong a ocupat în trecut funcția de inginer-șef în același centru de cercetare.  

Autoritățile din Coreea de Nord au fost observate transportând ceea ce părea a fi o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) pe coasta de vest a țării, a relatat marți publicația sud-coreeană Asia Business Daily, citând o sursă din serviciile secrete de la Seul, sub rezerva anonimatului.

Deplasarea rachetei a fost detectată încă de luni, intervenind la o zi după al șaselea test nuclear al Coreei de Nord. Dispozitivul a fost reperat în timp ce era transportat pe timp de noapte, posibil, pentru a se evita o eventuală supraveghere.

Coreea de Nord dispune de facilități de lansare pentru programul său de rachete pe coasta de vest a țării.

Ministerul Apărării sud-coreean nu a putut să confirme aceste informații, după ce anunțase luni parlamentul că există indicii potrivit cărora regimul de la Phenian ar putea să efectueze noi lansări de rachete, inclusiv ICBM, în orice moment.

Conform serviciilor de informații sud-coreene, o nouă posibilă lansare ar putea avea loc la 9 septembrie, când Coreea de Nord sărbătorește Ziua națională, dată care marchează ziua fondării Republicii Populare Democrate Coreean (RPDC) în 1948.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri