Cipru acuză Turcia că vrea să obțină „controlul total” al separatiștilor din nordul insulei

Data actualizării: Data publicării:
Soldați turci în nordul Ciprului
Președintele Ciprului a spus că noul acord financiar al Turciei cu regiunea de nord a insulei demonstrează dorința Ankarei de a-i „controla” complet pe ciprioții turci. Foto: Profimedia Images

Turcia vrea să obțină controlul total al regiunii separatiste din nordul Ciprului, a avertizat președintele cipriot Nicos Anastasiades, care a spus că țara sa va depunde o plângere oficială la ONU împotriva Ankarei, informează Euronews.

Anastasiades, un cipriot grec, a spus că noul acord financiar al Turciei cu regiunea de nord a Ciprului demonstrează dorința Ankarei de a-i „controla” complet pe ciprioții turci. 

Cipru este o insulă divizată etnic între minoritatea ciprioților turci din nord și ciprioții greci din sud. Turcia este singura țară din lume care recunoaște independența regiunii de nord.

Nicos Anastasiades președinte Cipru
În scrisoarea adresată Organizației Națiunilor Unite, președintele cipriot a spus că va protesta decizia Turciei de a desemna principalul aeroport al ciprioților turci drept o rută de zbor internă, transformându-l practic într-un aeroport turcesc. Foto: Profimedia Images

În scrisoarea adresată Organizației Națiunilor Unite, președintele cipriot a spus că va protesta decizia Turciei de a desemna principalul aeroport al ciprioților turci drept o rută de zbor internă, transformându-l practic într-un aeroport turcesc.

Măsuri de învigorare a economiei sau un „protocol pentru abandonarea” independenței ciprioților turci

Oficialii turci spun că noua desemnare a aeroportului este menită să facă zborurile din, și spre, nordul Ciprului mai ieftine.

Liderul ciprioților turci, Ersin Tatar, a catalogat luni remarcile lui Anastasiades drept „propagandă a ciprioților greci”. Tatar a mai spus că acordul financiar cu Ankara va juca un rol „foarte important” pentru învigorarea economiei turcilor ciprioți înainte de alegerile prezidențiale de anul viitor.

Cu toate că nordul a fost dintotdeauna dependent de ajutorul financiar al Turciei, mulți ciprioți turci sunt îngrijorați că noul acord de 240 de milioane de euro ce reprezintă o treime din veniturile pe un an al Ciprului de nord „reprezintă un pericol direct împotriva voinței, identității, culturii, traiului și patrimoniul ciprioților turci”, potrivit grupului United Cyprus Now.

Cipru de Nord Nicosia
Liderul ciprioților turci, Ersin Tatar, a catalogat luni remarcile lui Anastasiades drept „propagandă a ciprioților greci” și a spus că acordul financiar cu Ankara va ajuta la învigorarea economiei Ciprului de nord. Foto: Profimedia Images

Acordul îi obligă pe ciprioții turci să introducă măsuri prin care libertatea de exprimare este suprimată pentru a le permite cetățenilor turci să cumpere cu mult mai mare ușurință proprietăți pe insulă și prin care autoritățile religioase dobândesc mai multă putere, conform aceluiași grup.

Liderul opoziției de stânga din Partidul Republican Turcesc, Tufan Erhurman, a spus că acordul este un „protocol pentru abandonarea voinței” ciprioților turci de a se autoguverna.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri