Consiliul Europei, îngrijorat pentru România

Data publicării:
16422903_10158130071030263_2920933693244514178_o

Consiliul Europei este îngrijorat de modul în care se desfăşoară lupta anticorupţie din România, după progresele înregistrate în ultimii ani. Anterior, Comisia Europeană a atras atenția că lupta anticorupție trebuie să continue nu să regreseze și a cerut Guvernului să retragă ordonanța, iar situația României a fost dezbătută în plenul Parlamentului European. 

„Consiliul Europei urmăreşte cu foarte mare atenţie situaţia din România şi organismul nostru de monitorizare anticorupţie, numit GRECO, care este un grup de state membre care luptă împotriva corupţiei, a evaluat de ani buni situaţia din România şi, cu adevărat, în ultimii ani, România a înregistrat progrese în lupta contra corupţiei şi acest lucru este oglindit în raportul GRECO. Astfel, în situaţia actuală, mulţi şi-au exprimat îngrijorarea, secretarul general al Consiliului Europei şi cabinetul său au fost în contact cu autorităţile române, prin intermediul diplomaţilor români, şi şi-au oferit sprijinul pentru a analiza situaţia actuală şi pentru a găsi o soluţie la situaţia în care se află România în momentul de faţă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Europei, Daniel Holtgen pentru Digi24 TV.

Președintele Comisiei Europene Jean Claude-Juncker și prim-vicepreședintele Frans Timmermans au declarat că sunt îngrijorați cu privire la „evoluțiile recente din România”. Oficialii europeni au atras atenția că raportul MCV de săptămâna trecută a salutat bilanțul pozitiv al luptei anticorupție din România, dar a subliniat că orice alte măsuri care subminează acest progres va „avea impact asupra evaluărilor viitoare”.

A doua zi de la această declarație comună a liderilor Comisiei Europene, situația din România a fost dezbătută în plenul Parlamentului European. Și acolo Frans Timmermans a lansat un apel la Executivul de la București să renunţe la modificările pe care le aduce Codului Penal. Oficialul european a atras atenția că decizia Guvernului Grindeanu pune în pericol fondurile europene acordate țării noastre. De partea lor, europarlamentarii români s-au împărţit imediat în două tabere, pro şi contra manifestaţiilor de la Bucureşti şi din alte oraşe. În replică, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene s-a declarat întristat şi chiar jignit de reacţiile politicienilor români, care l-au acuzat că este considerat agent care vrea să dărâme un guvern legitim. 

De asemenea, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Parlamentul german (Bundestag) a avertizat că dacă Guvernul Grindeanu nu retrage ordonanţa referitoare la modificarea Codului penal, România riscă să-şi piardă dreptul de vot în UE. Uniunea Europeană are prevăzută această sancţiune pentru cazul în care, într-o ţară membră, există ameninţări sistematice la adresa statului de drept.

Și președintele Klaus Iohannis, Consiliul Superior al Magistraturii, șefii DNA și DIICOT, procurorul general al României, Ambasadele Statelor Unite, Belgiei, Canadei, Franţei, Germaniei și Olandei au cerut abrogarea ordonanței de urgență, au criticat dur Guvernul pentru această decizie și au atras atenția asupra efectelor negative ale acestei OUG pentru lupta anticorupție. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri