Coreea de Nord este acuzată că a deversat apă dintr-un baraj și a pus în pericol o zonă turistică din Coreea de Sud

Data publicării:
Râul Imjn, la granița dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud.
Râul Imjn, la granița dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud. Foto: Profimedia

Coreea de Nord pare să fi deversat apă dintr-un baraj din apropierea graniței cu Coreea de Sud, ceea ce a dus la evacuarea turiștilor din țara vecină, din cauza creșterii periculoase a nivelului apei pe râul Imjin, au spus oficialii sud-coreeni, citați de Reuters.

Nivelul apei la un pod de pe râul din comitatul Yeoncheon, la granița de sud, a depășit 1 metru luni după-amiază, ceea ce a dus la decizia evacuării turiștilor aflați pe malul râului.

„Coreea de Nord pare să fi deversat apă din barajul Hwanggang”, a declarat pentru Reuters un oficial al Ministerului Unificării din Coreea de Sud, care se ocupă de afacerile inter-coreene.

Autoritățile din comitatul Yeoncheon au spus că au trimis mesaje de alertă locuitorilor din apropiere și turiștilor și le-au cerut să se mute într-o zonă sigură. Nu se știe în acest moment câți oameni au trebuit să plece după deversare.

„Nivelul apei scade acum, după ce a crescut cu peste 1,6 metri”, a spus un oficial din Yeoncheon.

Coreea de Nord și-a intensificat eforturile pentru a preveni pagubele provocate de inundații, din cauza ploilor abundente din ultima vreme.

Coreea de Sud a cerut în mod repetat Phenianului să anunțe înainte de a deversa apă din baraj, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

O deversare a apei din barajul Hwanggang, în 2009, a dus la inundații soldate cu moartea a șase sud-coreeni.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri