Kim Jong-un trăiește, dar ar fi în autoizolare. Presa de la Phenian îi publică un mesaj, după două săptămâni de tăcere

Data actualizării: Data publicării:
Fotografie cu Kim Jong-un făcută la o plenară de parid la sfârșitul anului 2019 și difuzată de agenția oficială nord-coreeanp KCNA la 1 ianuarie 2020
Kim Jong-un Foto: AFP / Profimedia

În toiul speculațiilor despre soarta lui Kim Jong-un, pe care unele surse îl dădeau mort sau în orice caz într-o stare foarte gravă în urma unei operații de inimă nereușite, presa oficială de la Phenian a publicat duminică un mesaj de la liderul nord-coreean, fiind pentru prima dată când îi menționează numele, după două săptămâni de tăcere. 

Potrivit agenției sud-coreene Yonhap, radioul public nord-coreean a anunțat că Kim Jong-un a trimis un mesaj special de mulțumire constructorilor care au lucrat la un proiect turistic în Samjiyon. Este localitatea situată la poalele muntelui Paekdu, cel mai înalt din penisula coreeană, și locul de naștere al lui Kim Jong-il, tatăl actualui lider nord-coreean. Localitatea a fost ridicată anul trecut la rangul de oraș și au fost demarate mai multe proiecte de extindere.

Dar în afară de reproducerea acestui mesaj, radioul public nu a menționat nimic nici despre locul unde s-ar afla liderul, nici despre starea sa de sănătătate, punctează Yonhap.

Nici agenția oficială de presă KCNA, și nici ziarul partidului, Rodong Sinmun n-au mai relatat despre activitățile politice ale liderului și nici nu au mai difuzat fotografii cu el.

Ultima dată, Kim Jong-un a fost văzut în public la 11 aprilie, la o ședință de partid, iar speculațiile pe marginea unei probleme grave de sănătate pe care ar avea-o au apărut după ce a lipsit de la cea mai mare sărbătoare a țării - celebrarea, la 15 aprilie, a nașterii bunicului său, Kim Ir Sen, fondator al țării și al dinastiei totalitare.

Gardă de corp, suspectă de Covid-19. Liderul nord-coreean fuge de coronavirus?

Pe de altă parte, un ziar sud-coreean, JoongAng Ilbo, care citează o sursă din China, susține că, de fapt, Kim Jong-un ar fi fost nevoit să lipsească de la eveniment pentru că a intrat în autoizolare, întrucât unul dintre membrii gărzilor care îl păzesc este suspect de Covid-19.

Iar echipa de medici din China trimisă în Coreea de Nord, despre care a relatat agenția Reuters, ar fi venit tocmai pentru a oferi consiliere despre noul coronavirus. 

Un alt ziar sud-coreean, Dong-A Ilbo, citează un oficial american sub acoperirea anonimatului care susține că Kim Jong-un se află în stațiunea Wonsan, de pe litoral, loc în care ar fi copilărit. Aici ar fi fost zărit, săptămâna trecută, trenul special cu care călătorește liderul nord-coreean și familia sa. 

Este locul unde Kim Jong-un ar fi ales să se izoleze, ca să nu ia Covid-19. Potrivit oficialului american citat de publicația sud-coreeană, câțiva dintre colaboratorii lui Kim, consilieri și oficiali de rang înalt, ar fi contractat virusul.

Sursa americană mai spune că liderul nord-ocreean ar fi fost văzut plimbându-se între 15 și 20 aprilie. 

Coronavirusul a pătruns și în Coreea de Nord?

Până acum, Coreea de Nord a susținut că nu are niciun caz de coronavirus, dar sunt tot mai multe informații că nici această țară - care trăiește în cea mai strictă izolare - nu ar fi scăpat de virus. Ba mai mult, potrivit unor surse, chiar oficialii ar fi admis asta, într-un cerc restrâns.

De asemenea, au existat informații - neverificabile - că primul pacient cu Covid-19 ar fi fost executat, dar și că sute de soldați care au staționat în apropiere de granița cu China ar fi contractat virusul.

De asemenea, un fugar nord-coreean împușcat de un grănicer chinez în timp ce încerca să treacă râul Tumen a fost depistat pozitiv cu COVID-19. Site-ul Daily NK din Coreea de Sud (condus de transfugi nord-coreeni) susține că bărbatul a vrut să treacă granița fraudulos în data de 20 aprilie, când a fost împușcat și rănit. După ce a fost transportat la spitalul din Longjing, a fost testat și diagnosticat cu COVID-19. Fugarul nord-coreean a fost plasat în carantină în unitatea medicală.

Citiți și:  Kim Jong Un, mândru de armata nord-coreeană, dar terifiat de coronavirus. Imaginile surprinse la ultimele exerciții militare

Trebuie menționat că nu este pentru prima dată când Kim Jong-un dispare din viața publică pentru o perioadă. Dar de câte ori se întâmplă, apar zvonuri despre sănătatea sa, care de cele mai multe ori se dovedesc a fi false. Și la începutul acestui an Kim nu a mai fost văzut trei săptămâni în public, pentru ca apoi să-și facă brusc apariția, la 15 februarie, când a vizitat mausoleul tatălui său, scrie agenția sud-coreeană Yonhap. 

Redactor: Luana Păvălucă

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri