Video Exclusiv Corespondență Digi24 din Ucraina. Haos și durere în gara din Odessa. Sute de oameni încearcă să urce în trenuri și să fugă din oraș

Alexandru Rotaru Data actualizării: Data publicării:
alex rotaru relateaza din gara din odessa
Reporterul Digi24 în Ucraina, Alexandru Rotaru, relatează din gara din Odessa

Corespondență specială de la reporterul Digi24 în Ucraina, Alexandru Rotaru

Suntem într-una din miile de gări din Ucraina, în care oamenii cumpără biletul doar într-o singură direcție, cât mai departe de bombele lui Vladimir Putin. Sunt mii de oameni în gara din Odessa, sunt foarte multe femei, foarte mulți copii, oameni care vor să fugă de oroarea  războiului. În oraș, încă de la 4 dimineața au sunat sirenele antiaeriene, un sunet care se aude din ce în ce mai des în oraș. Foarte mulți dintre oameni nu au unde să fugă și încearcă să găsească un loc în siguranță.

În interiorul gării din Odessa imaginile sunt și mai dramatice, sunt mii de copii care fug de oroarea războiului. Nu știu când se vor întoarce și dacă vor mai avea unde să se întoarcă.

Mulți dintre ucrainenii care sunt în gară vineri la prânz spun că vor să meargă în Polonia și vor căuta cazare acolo.

"Acasă rămân bărbații, care vor să apere orașul", spune o femeie.

"Totul o să fie în regulă", încearcă o femeie să își liniștească copilul.

"Mi-e dor de prieteni", afirmă un micuț cu vârsta de grădiniță. Este unul dintre miile de copii care încearcă să plece din Odessa.

Un copil în scaun cu rotile spune că vrea doar să aibă o viață dincolo de acest război.

"Vrem foarte mult să ne întoarcem cât mai curând, pentru că aici ne-au rămas părinții, bunicii, rudele, sperăm că vom reuși să ne revedem cu ei", declară o femeie cu ochii în lacrimi. 

Să-i mai găsească în viață pe cei dragi este cea mai mare dorință a ucrainenilor care acum fug, în speranța că vor scăpa de război. Le este extrem de greu, pentru că lasă în urmă casa, averea, bunicii și se roagă să supraviețuiască până când vor reuși să își cumpere un bilet înapoi, cu care să se întoarcă acasă, la rude, la casele lor.

Imaginile din gara din Odessa sunt dureroase și greu de descris în cuvinte. Este o atmosferă de durere profundă și emoție. Oamenii spun că nu știu ce li se întâmplă și de ce trebuie să fie martori la acest conflict pe care nu îl înțeleg și se întreabă când se va termina acest coșmar pe care îl trăiesc.

În Odessa sunt și foarte mulți oameni simpli, care spun că nu pot pleca în alte orașe pentru că nu au suficienți bani ca să poată ajunge în siguranță în altă parte.

Ajung să joace o loterie, unde prețul e propria viață și se roagă la Dumnezeu să supraviețuiască.

În Odessa sunt și turiști, dar și studenți străini care au venit să învețe la Universitatea Maritimă, o universitate de prestigiu, și care vor să își salveze viața, le este foarte greu să țină legătura cu rudele, cu părinții, pentru că semnalul telefonic este foarte slab și pică frecvent în zonă.

Pe străzi sunt și foarte mulți militari înarmați, gata să deschidă focul dacă nu înțeleg clar cine ești și de ce te afli în zonă. Sunt militari care vor să își protejeze familiile. Sunt foarte mulți voluntari în rândurile armatei, grupuri de apărare a orașului, formate din oameni simpli, care au ieșit noaptea pe stradă cu arme de vânătoare și care spun că nu sunt gata sa cedeze, nu vor să cedeze și își vor apăra țara și fiecare centimetru de teritoriu.

Citește și: VIDEO EXCLUSIV Corespondență specială din Ucraina. Copiii spun că nu mai pot merge, mamele îi îndeamnă: Încă puțin și ajungem unde nu mai cad bombe

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri