Cresc tensiunile dintre Zelenski și șeful armatei ucrainene. Zalujnîi este „ocolit” în comunicarea cu comandanții militari

Data publicării:
Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy Visits is Briefed on Stituation in the Kherson Region
Sunt tensiuni din ce în ce mai mari între președintele ucrainean Volodimir Zelenski și șeful armatei ucrainene Valeri Zalujnîi. Foto: Profimedia Images

Președintele Volodimir Zelenski l-ar fi „ocolit” pe șeful armatei Valeri Zalujnîi în comunicarea cu unii comandanți militari, complicând capacitatea acestora din urmă de a comanda pe deplin Forțele Armate ale Ucrainei, scrie presa ucraineană, citând surse anonime.

Informația apare pe fondul speculațiilor din mass-media occidentală și ucraineană cu privire la presupusele tensiuni dintre Zelenski și Zalujnîi, care s-au intensificat mai ales după publicarea unui articol în The Economist, în care Zalujnîi vorbește despre problemele pe care le are armata ucraineană.

În loc să comunice direct cu Zalujnîi, președintele menține linii de comunicare paralele cu șefii unor ramuri militare, precum comandantul Forțelor Terestre Oleksandr Syrskyi sau comandantul Forțelor Aeriene Mykola Oleschuk, au declarat surse pentru presa ucraineană.

Zalujnîi ar primi unele informații de la subalternii săi doar la întâlnirile de la Cartierul General.

„Există impresia că Zelenski a împărțit Forțele Armate în două grupuri: cel „bun” comandat de Syrskyi și alți favoriți, și cel „rău” subordonat lui Zalujnîi”, a declarat pentru Ukrainska Pravda o persoană din cercul interior al lui Zalujnîi.

„Acest lucru îl demotivează foarte mult pe comandantul șef și, cel mai important, îl împiedică să conducă întreaga armată”.

Citește și „Am scăpat din iad”. Mărturia unui soldat din prima linie arată problemele armatei ucrainene: „Nimeni nu știe obiectivele”

Sursele Ukrainska Pravda susțin că Zelenski ia uneori decizii în chestiuni militare ghidându-se de motive politice.

Un exemplu a fost demiterea de către președinte a tuturor ofițerilor regionali în urma unor rapoarte privind corupția extinsă.

Acest lucru a provocat fricțiuni cu Zalujnîi care, deși recunoaște nevoia de a lupta împotriva corupției, a subliniat probleme legate de eforturile de mobilizare, a declarat una dintre surse pentru Ukrainska Pravda.

Ceea ce părea a fi o mișcare rapidă și decisivă din punct de vedere politic ar fi avut consecințe complexe în sfera militară.

Demiterile recente, cum ar fi înlocuirea comandantului Forțelor de Operațiuni Speciale Viktor Khorenko, au avut un efect similar, a scris Ukrainska Pravda.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri