Cum să recunoști un spion sau un sabotor rus, potrivit serviciilor de securitate din Letonia

Data publicării:
Spy,Man.,Peeping.,Spying.,Surveillance.,Secret,Information.,Hidden,Camera.,Man
Spionaj. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Shutterstock

O mostră despre modul în care țările europene apropiate de Rusia se tem de actele ostile ordonate de Kremlin. Unul dintre serviciile de informații din Letonia a avertizat cetățenii că ar putea exista sabotori și spioni ruși printre ei și le-a oferit un ghid practic pentru a-i identifica, scriu The Guardian și lsm.lv.

Serviciul de securitate, cunoscut sub acronimul leton MIDD, a publicat o serie de semne revelatoare pentru recunoașterea posibililor agenți. Acest lucru survine pe fondul tensiunilor regionale și al unei serii de incendii și alte acte de sabotaj, pe care guvernele occidentale le atribuie Rusiei și pe care Moscova le-a negat în repetate rânduri.

Serviciul de Informații și Securitate al Apărării (MIDD) – unul dintre cele trei servicii de securitate letone – a publicat sfaturi privind modul de identificare a potențialilor spioni și sabotori ruși în raportul anual privind activitățile sale din 2024.

MIDD este o instituție de securitate a statului sub egida ministrului Apărării, care îndeplinește misiuni de contrainformații militare, informații și alte sarcini definite de Legea privind instituțiile de securitate a statului, precum și de alte legi și reglementări. 

Pe lângă MIDD, Letonia are Serviciul de Securitate al Statului (VDD) și Biroul pentru Protecția Constituției (SAB).

Logo-ul MIDD. Foto- lsm.lv
Logo-ul MIDD. Foto- lsm.lv

Un aspect neglijent și „igiena insuficientă” ar putea fi un semn revelator că un agent a intrat în clandestinitate. Alte semnale de alarmă includ conversații prea indiscrete cu localnicii, o tunsoare scurtă, în stil militar, sau turiști care nu cunosc terenul, dar au o cantitate neobișnuită de echipament de supraviețuire în aer liber, cum ar fi truse medicale specializate, hărți sau stații radio.

MIDD a afirmat că agenții ruși și-au îmbunătățit tehnicile în ultimii ani, urmând cursuri de camuflaj care îi fac mai greu de detectat. „Experiența ucraineană arată că serviciile speciale ruse sunt capabile să se adapteze la mediul și circumstanțele în care sunt utilizate grupurile de recunoaștere și sabotaj”, a declarat MIDD. „Membrii acestora pot să nu corespundă vizual profilului clasic al agenților de recunoaștere și sabotaj.”

„Sarcinile grupurilor de recunoaștere-sabotaj includ monitorizarea (detectarea activităților, recunoașterea) infrastructurilor critice și a instalațiilor militare, a unităților militare (și a altor structuri de aplicare a legii ale statului), desfășurarea de acțiuni subversive (ocuparea, distrugerea, paralizarea instalațiilor), eliminare de indivizi semnificativi din punct de vedere social (asasini), studierea poziției societății țării țintă și incitarea la tulburări îndreptate împotriva guvernului existent”, a explicat MIDD în preambul.

Sfaturi pentru identificare

Apoi, oferă câteva sfaturi despre cum să fie identificați sabotorii și spionii, unele dintre ele putând fi surprinzătoare.

"Unele dintre cele mai importante caracteristici de identificare ale grupurilor de recunoaștere-sabotaj sunt:

  • aspectul fizic – îmbrăcăminte paramilitară, sportivă sau turistică, cu elemente de echipament separate (rucsacuri, hamuri, truse medicale specializate), elemente de îmbrăcăminte similare între ele și tunsoare scurtă, aspect neglijent, neîngrijit și igienă insuficientă, fizic atletic; deținerea de documente ale unui stat agresor (posibil mai multe pașapoarte) sau de valută;
  • echipament – elementele de echipament și tipul de alimente transportate indică supraviețuirea în condiții neobișnuite sau nevoi specifice (elemente de echipament radio, hărți, echipament de navigație, mijloace speciale); posibil înarmați;
  • locuri de reședință – grupurile rămân în locuri îndepărtate, păduri și în apropierea surselor de apă, deși îmbrăcămintea și echipamentul transportat nu indică activități recreative; cazare în clădiri abandonate, păduri (locuri de ascundere peste noapte), cu persoane singure sau asociali
  • comportament în locuri publice – dezorientare sau orientare deficitară în zona locală; deplasare după un model militar și explorarea/observarea zonei; interogarea localnicilor cu privire la poziția lor politică, îndemnuri la tulburări; cunoașterea limbii țării țintă doar de către unul dintre reprezentanții grupului; necunoașterea dialectului local (accent, frazeologie); achiziționarea de produse alimentare în cantități mari, care se deteriorează rapid, produse gata preparate; posibila uzurpare a identității reprezentanților ONU, Crucii Roșii, OSCE sau altor organizații umanitare;
  • executarea sarcinilor – interes crescut pentru infrastructura critică sau de bază, agențiile de aplicare a legii și forțele armate – monitorizarea acestora, interogarea localnicilor, încercări de a pătrunde în locuri care nu le aparțin.

Cu toate acestea, MIDD adaugă următoarea avertizare: „Experiența ucraineană arată că serviciile speciale rusești sunt capabile să se adapteze la mediul și circumstanțele în care sunt utilizate grupurile de recunoaștere-sabotaj, și anume, membrii acestora pot să nu corespundă vizual profilului clasic al unui agent de recunoaștere-sabotaj. Prin urmare, indicatorii menționați mai sus trebuie evaluați în contextul mediului și circumstanțelor în care sunt observate persoane sau activități suspecte.”

Ghidul reflectă într-o oarecare măsură sfaturile similare privind identificarea spionilor emise anterior de Serviciul de Securitate al Statului, dar nu este identic.

Dacă credeți că ați identificat un grup de sabotaj pe teritoriul Letoniei, MIDD nu recomandă să interveniți singuri. În schimb, raportați suspiciunile pe care le aveți poliției de stat, serviciilor speciale sau celei mai apropiate unități a forțelor armate.

Prezentarea anuală completă a MIDD (în letonă) poate fi consultată aici.

 

 

 

 

 

 

Editor : M.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia minimă nu mai este fixă: cât primești dacă ai lucrat între 10 și 14 ani
Digi FM
Victor Ponta, fotografiat ținându-se de mână cu o tânără, la câteva luni de la divorțul de Daciana Sârbu...
Pro FM
Travis Kelce, ajutat de garda de corp a lui Taylor Swift pentru un gest romantic. Cei doi au fost surprinși...
Film Now
Tia Carrere sfidează trecerea timpului. Ce spune despre secretele frumuseții ei la 58 de ani: „Încerc să fiu...
Adevarul
Povestea tulburătoare a sașilor din Transilvania. Cum s-au destrămat comunitățile vechi de peste opt secole
Newsweek
OFICIAL Casa de Pensii recunoaște că nu poate recalcula pensiile. 1.000.000 pensionari pierd bani
Digi FM
Cine este și cum arată iubita lui Ilie Bolojan. Noul premier al României a divorțat de fosta soție în 2013
Digi World
Câtă cafea ar trebui să bem zilnic pentru a ne bucura de beneficiile ei
Digi Animal World
Piton uriaș, surprins când înghite o antilopă adultă întreagă, ca pe o zmeură. Imaginile sunt virale
Film Now
Johnny Depp, declarații rare despre copiii săi: „Eram tati. Nu vă pot spune cât de mult mi-a plăcut să fiu...
UTV
Bianca Censori, apariție provocatoare în New York alături de Kanye West. Arhitecta ales să poarte o ținută...