Cum și-au dat seama apărătorii din Mariupol că rușii nu i-ar fi lăsat în viață chiar dacă s-ar fi predat. Consilier: Era o capcană

Data actualizării: Data publicării:
azovstal in mariupol
Forțele ruse bombardează uzina Azovstal, un bastion al apărării ucrainene, în orașul-port Mariupol. FOTO: Profimedia Images

Forțele ruse bombardează uzina Azovstal, un bastion al apărării ucrainene, în orașul-port Mariupol, din sud-estul orașului, a declarat Petro Andrișcenko, consilier al primarului. El a acuzat Rusia că încearcă să-i prindă în capcană pe cei care apără orașul și că nu i-ar fi lăsat în viață chiar dacă s-ar fi predat.

Forțele ucrainene continuă să reziste atacurilor ruse în oraș. Ucraina a respins ultimatumul Rusiei privind predarea forţelor de la Mariupol şi a anunţat că luptătorii ucraineni vor rezista "până la capăt". 

Andrișcenko a spus că rușii bombardează Azovstal, iar în Livoberezni sunt lupte continue.

"Dându-și seama că apărătorii nu vor renunța, invadatorii și-au schimbat planurile. Planurile ocupanților sunt clare. Conform mesajului lor, coridorul pentru ieșirea în siguranță ar fi trebuit să fie marcat cu steaguri roșii, dar aceste semne nu existau. Asta confirmă încă o dată că pregătesc doar o capcană pentru soldații noștri", a spus consilierul.

În urmă cu câteva ore, Andrișcenko a declarat că rușii au anunțat că vor închide orașul începând de luni și că vor elibera permise de deplasare. Petro Andrișcenko a postat pe Telegram o fotografie cu rezidenții care ar fi stat la coadă pentru permise.

"Sute de cetățeni trebuie să stea la coadă pentru a obține un permis, fără de care va fi imposibil nu doar să se deplaseze între cartierele orașului, ci și să iasă în stradă începând de săptămâna viitoare", a spus el.

În urmă cu două zile, consilierul a spus că, potrivit informațiilor primite din interiorul orașului, bărbații din oraș vor fi supuși "filtrului" - relocați pentru a fi verificați de forțele ruse.​ CNN precizează că nu a putut verifica în mod independent afirmațiile lui Andrișcenko, care nu se află în Mariupol, dar primește informații de la oamenii blocați în orașul asediat de o săptămână.

Oficialii ucraineni și americani au susținut că forțele ruse au efectuat filtrarea civililor în zonele aflate sub controlul lor, confiscându-le telefoanele și, în unele cazuri, deportându-i împotriva voinței lor în Rusia.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis într-un mesaj video că situaţia de la Mariupol "rămâne cât de gravă se poate; pur şi simplu inumană". El a declarat televiziunii CNN că i-a invitat la Kiev pe omologii săi american şi francez, Joe Biden, respectiv Emmanuel Macron.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri