Cum vor economisi finlandezii energie în această iarnă: temperaturi mai mici în case, timp mai puțin petrecut la duș și saună

Data publicării:
oameni pe strada in helsinki
Campanie de economisire a energiei în Finlanda, intitulată "Cu un grad mai puţin". Foto: Profimedia Images

O campanie naţională de economisire a energiei îi îndeamnă pe finlandezi să scadă cu 1 grad Celsius temperatura obişnuită de încălzire a locuinţelor lor în iarna viitoare şi să îşi reducă timpul petrecut la duş şi la saună. Oamenii din Finlanda vor fi de asemenea sfătuiți să nu îşi mai încălzească garajele şi să utilizeze cât mai puţin posibil obiectele conectate la internet.

Această campanie, intitulată "Cu un grad mai puţin", urmează să fie lansată pe 10 octombrie, a declarat Kati Laakso, purtătoare de cuvânt a Moriva, agenţia de stat finlandeză pentru promovarea energiei durabile, citată de AFP. Campania a fost concepută în contextul în care invadarea Ucrainei de către Rusia - furnizor major de gaze naturale în Europa - a provocat o criză energetică de mare amploare.

Finlandezii vor fi îndemnaţi nu doar să scadă cu 1 grad Celsius temperatura obişnuită de încălzire a locuinţelor lor şi să facă mai puţine duşuri, ci şi să petreacă mai puţin timp în saunele lor.

Băile cu abur reprezintă o adevărată instituţie în Finlanda, unde există aproximativ 3 milioane de saune la o populaţie de 5,5 milioane de locuitori. Finlandezii obişnuiesc să facă astfel de băi cu abur complet goi şi în grupuri de mai multe persoane la o temperatură de aproximativ 85 de grade Celsius.

Finlandezii vor fi de asemenea îndemnaţi prin noua campanie să nu îşi mai încălzească garajele şi să utilizeze cât mai puţin posibil obiectele conectate la internet, mai scrie sursa preluată de Agerpres.

"Sunt doar câteva posibilităţi. Sperăm că oamenii vor înţelege că ne aşteaptă o iarnă dificilă şi că vor implementa din proprie voinţă aceste sfaturi", a subliniat Kati Laakso. "Cu siguranţă că oamenii nu au nevoie să meargă la saună în fiecare zi, poate că o dată pe săptămână le va fi suficient", a adăugat ea.

Prima campanie de economisire a energiei în Finlanda după criza petrolului din anii 70

Este pentru prima dată când o campanie naţională de economisire a energiei urmează să fie lansată în Finlanda după criza petrolului din anii 1970.

Gigantul rus al energiei Gazprom a oprit în luna mai livrările de gaze naturale către Finlanda după refuzul Guvernului de la Helsinki de a-şi plăti facturile în ruble, aşa cum ceruse Rusia.

În 2021, Gazprom a furnizat două treimi din consumul de gaze din Finlanda, care a reprezentat însă doar 8% din totalul consumului de energie din această ţară.

Gasum, companie de stat finlandeză, încearcă de atunci să îşi diversifice sursele de aprovizionare, achiziţionând gaze naturale în special din Estonia.

Şi alte ţări europene adoptă măsuri similare. Germania a promulgat miercuri o serie de măsuri de economisire a energiei, plafonând temperatura în sediile administraţiilor publice, oprind apa caldă în clădirile publice şi îndemnându-le pe persoanele private şi pe companii să urmeze acest exemplu.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri