Davos 2020. Greta Thunberg: Dacă nu tratăm încălzirea globală ca pe o adevărată criză, nu vom rezolva nimic

Data actualizării: Data publicării:
Greta Thunberg
Foto: Gulliver/Getty Images

Forumul economic de la Davos a fost deschis cu o dezbatere la care au participat cei mai tineri activiști pentru mediu, printre care și cunoscuta Greta Thunberg. Este cel mai „tânar” panel organizat vreodatată la Forumul Economic Mondial, informează The Guardian.

Greta Thunberg a vorbit la Davos despre ultimele 18 luni de când a început „greva climatică” și a precizat că datorită ei și altor tineri din întreaga lume care au format „o alianță a mișcărilor pentru mediu”, oamenii sunt mai conștienți acum despre problema schimbărilor climatice. 

„Schimbările climatice și degradarea mediul înconjurător sunt un subiect fierbinte acum, datorită tinerilor care trag un semnal de alarmă. E un pas uriaș pentru că oamenii sunt mult mai conștienți”, a spus Thunberg.

Greta susține însă că nu s-a obținut nimic concret până acum, pentru că emisiile globale continuă să crească.

„Trebuie să începem să ascultăm știința și să tratăm această criză cu importanța pe care o merită. Fără a trata încălzirea globală ca pe o adevărată criză, nu vom rezolva nimic. (...) Timpul se scurge și oamenii mor din cauza schimbărilor climatice”, a declarat Greta Thunberg.

Thunberg a prezentat și un raport al ONU privind schimbările climatice care arată că omenirea mai are doar câțiva ani pentru a acționa împotriva acestora. „Acestea nu sunt părerile nimănui, aceasta este știința”, le-a transmis celor prezenți Greta Thunberg.

De asemenea, la Forumul de Davos au luat cuvântul mai mulți tineri activiști, printre care Natasha Wang Mwansa, o activistă de 18 ani care militează pentru drepturile femeilor din Zambia. Mwansa a transmis un avertisment puternic elitelor globale că tinerii activiști sunt hotărâți să schimbe lumea.

„Suntem capabili să ieșim și să spunem: asta ne dorim”, explică Mwansa. „Generația mai veche are experiență, dar noi avem idei și energie”, a mai transmis aceasta.

Natasha Mwansa adaugă că tinerii activiști ar putea lua în considerare o acțiune mai practică, decât să își limiteze munca la postări pe rețelele sociale.

Salvador Gómez-Colón, care a organizat o mișcarea intitulată „Lumină și Speranță pentru Puerto Rico”, după Uraganul Maria, cere mass-mediei să acorde mai multă atenție problemelor care contează cu adevărat, pentru că că mass-media „are puterea de a ne pune în centrul conversației. Dar se concentrează doar pe povești timp de câteva zile, apoi se plictisesc și nu mai acordă atenție problemelor serioase”.

La forumul economic de la Davos, deschis oficial luni și ajuns la cea de-a 50-a ediție, participă 3.000 dintre cei mai bogați și influenți oameni de pe planetă.

Președintele SUA, Donald Trump participă și el la acest forum, unde va ține un discurs în fața reprezentanților guvernelor lumii, corporațiilor și instituțiilor financiare mondiale. 

Editor: Robert Kiss

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pe câți bani cântă la nunți Irina Loghin, în 2024! Suma nu este deloc mică, de ce cere atât
Digi FM
Erika Isac și Delia, colaborarea anului în plan muzical. Piesa „Abracadabra” i-au cucerit pe fani: „Doamna...
Pro FM
Madonna, din nou singură la 65 de ani. Artista s-a despărțit de iubitul tinerel: „Lucrurile s-au stins între...
Film Now
Jane Fonda, fermecătoare la Festivalul de Film de la Cannes. După defilarea pe covorul roșu, actrița de 86 de...
Adevarul
Cum răspund ucrainenii noii legi a mobilizării: „Aș alege străinătatea, aș da mită. Viața mea este pe primul...
Newsweek
Maghiarii dau năvală să cumpere din România. „Până și produsele ungurești sunt mai ieftine la Arad"
Digi FM
A plecat din țară în urmă cu 20 de ani, iar acum vrea să se întoarcă acasă. Mesajul unei românce a devenit...
Digi World
Cât de nocive sunt pentru sănătate uscătoarele de rufe pe care le avem acasă. Avertismentul lansat de oamenii...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
A rupt tăcerea după 30 de ani. Sharon Stone a spus cine este producătorul care a sfătuit-o să întrețină...
UTV
(VIDEO) Travis Scott si iubitul lui Cher au fost implicati intr-o bataie la petrecerea de dupa Cannes 2024