De ce a ales Indonezia să vaccineze tinerii înaintea persoanelor în vârstă? Vicepreședintele de 77 de ani nu va fi imunizat curând

Data actualizării: Data publicării:
președintele indoneziei se vaccinează
Președintele de 59 de ani, prima persoană din țară care a primit vaccinul FOTO: Profimedia Images

Indonesia a lansat un program de vaccinare anti-Covid-19 gratuit, în masă, în încercarea de a opri răspândirea virusului și de a pune din nou economia în funcțiune.

Dar țara are o abordare complet diferită față de restul lumii. În loc să vaccineze persoanele în vârstă în prima fază, după angajații din prima linie, vor fi vaccinate persoanele mai tinere, care muncesc, cu vârste cuprinse între 18 și 59 de ani.

Președintele Joko Widodo, în vârstă de 59 de ani, a fost prima persoană din țară care a primit vaccinul miercuri. Vicepreședintele Ma'ruf Amin, în vârstă de 77 de ani, nu va primi prea curând vaccinul, pentru că este prea bătrân, relatează BBC News.

De ce au prioritate adulții tineri care lucrează?

Profesorul Amin Soebandrio, care face parte din colectivul care a stabilit strategia „tineri mai întâi”, spune că este logic să se acorde prioritate imunizării oamenilor muncii „care ies din case și circulă peste tot, iar seara se întorc acasă, la familiile lor”.

Îi vizăm pe cei care ar putea răspândi virusul”, a declarat el pentru BBC Indonesia.

El susține că această abordare va oferi țării cele mai mari șanse de a obține imunitatea în masă, la care se ajunge când o mare parte a unei comunități devine imună prin vaccinări sau răspândirea în masă a unei boli.

Se presupune că 60-70% din populația globală trebuie să fie imună pentru a opri răspândirea coronavirusului. Însă aceste cifre vor crește considerabil dacă noile variante, mai contagioase, se vor răspândi pe scară largă.

Acesta este obiectivul pe termen lung sau cel puțin reducem semnificativ răspândirea virusului, astfel încât pandemia să fie sub control și să putem face economia să funcționeze din nou”, a spus prof. Soebandrio.

Cu o populație de 270 de milioane, Indonezia are cel mai mare număr de cazuri de Covid-19 din Asia de Sud-Est. Conform datelor guvernamentale, aproximativ 80% din cazuri se află în rândul populației active.

În timp ce școlile și instituțiile publice au fost închise acum aproape un an, guvernul nu a instituit blocaje stricte, temându-se de impactul asupra economiei țării. Mai mult de jumătate din populație lucrează în sectoare pentru care munca de acasă nu este o opțiune.

Noul ministru al sănătății din țară, Budi Gunadi Sadikin, a apărat strategia adoptată și insistă că nu este vorba doar de economie, ci de „protejarea oamenilor și vaccinarea în primul rând a celor care pot să răspândească boala”.

„Ne concentrăm asupra oamenilor care trebuie să se întâlnească cu mulți oameni ca parte a muncii lor. Deci, nu vreau ca oamenii să creadă că este vorba doar despre economie. Este vorba despre protejarea oamenilor”, a spus el.

Ce se întâmplă cu bătrânii

Guvernul spune că va oferi o oarecare protecție persoanelor în vârstă.

„Imunizarea membrilor unei gospodării va însemna că virusul nu va fi adus în casă, unde se află rudele lor mai în vârstă", a declarat dr. Siti Nadia Tarmizi, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății.

Majoritatea persoanelor în vârstă din Indonezia trăiesc în gospodării intergeneraționale, iar izolarea lor de restul familiei este adesea imposibilă.

Deci, este un beneficiu suplimentar în această abordare, că prin vaccinarea persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 59 de ani oferim, de asemenea, o anumită protecție persoanelor în vârstă cu care trăiesc”, a spus ea.

Indonezia a adoptat strategia unică pentru că principalul vaccin pe care îl folosește nu a fost testat la vârstnici.

Țara se bazează în mare măsură pe vaccinul chinezesc CoronaVac. Indonezia spune că vaccinul din China are o eficacitate de 65,3%. Dar guvernul a efectuat teste doar pe grupa de vârstă 18-59 ani.

Cum privesc oamenii de știință experimentul indonezian

Nu știm dacă va funcționa și trebuie evaluat”, a spus Peter Collignon, profesor de boli infecțioase la Universitatea Națională Australiană.

Tot el spune că este necesar ca o strategie de vaccinare să fie adaptată obiceiurile unei țări.

Dacă sunteți o țară în curs de dezvoltare, înțeleg o politică de protejare a tinerilor adulți care lucrează, cei care răspândesc mai mult virusul, și cred că ar putea fi o metodă rezonabilă, pentru că aceștia nu pot rămâne acasă”, a spus profesorul.

Nu putem noi, țările occidentale bogate, să spunem altor țări din întreaga lume ce ar trebui să facă”, a mai completat cercetătorul. El a mai spus că abordarea indoneziană „poate fi strategia potrivită pentru această țară".

Profesorul Dale Fisher de la Spitalul Național Universitar a declarat că Indonezia are o „abordare pragmatică”.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri