De ce sora lui Kim Jong Un este „cea mai periculoasă femeie din lume”

Data actualizării: Data publicării:
Kim Yo Jong, sora liderului nord-coreean
Kim Yo Jong ar putea să conducă țara după fratele ei până când copiii dictatorului sunt destul de mari ca să preia puterea. Foto: Profimedia Images

Kim Yo Jong, sora dictatorului nord-coreean Kim Jong Un, s-a pregătit să conducă țara după fratele ei, devenind foarte repede cea mai puternică femeie din această națiune, scrie CNN, și, potrivit unui profesor specializat în politica nord-coreeană, ea este și „cea mai periculoasă femeie din lume, poate chiar din istoria lumii”.

Kim Yo Jong se ocupă de departamentul de propagandă al regimului de la Phenian și joacă un rol tot mai important în politica externă a Coreei de Nord.

„Eu susțin că Kim Yo Jong azi este într-adevăr cea mai periculoasă femeie din lume din toată istoria coreeană, poate chiar din istoria lumii”, a spus Sung-Yoon Lee, profesor la Școala Fletcher a Universității Tufts.

„Deși este destul de tânără – va împlini 36 de ani la finalul lui septembrie – ea este o femeie care proiectează, firește, o imagine mai blândă pe fațada brutală, șovinistă, dominată de bărbați a națiunii ei”, a spus Lee pentru Fox News. „Ea trebuie tratată cu mare seriozitate.”

Lee este autorul cărții „Sora”, care analizează ascensiunea lui Kim Yo Jong la putere până când a devenit practic adjuncta liderului suprem nord-coreean.

Kim Yo Jong și-a făcut pentru prima dată apariția în public în 2011 împreună cu tatăl ei, Kim Jong Il, dar a rămas o figură retrasă până când a apărut la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Pyeongchang, Coreea de Sud, în 2018. Câteva luni mai târziu, ea l-a acompaniat pe fratele ei la un summit istoric cu președintele sud-coreean Moon Jae-in.

Kim-yo-jong-Rusia
Kim Yo Jong l-a acompaniat pe fratele ei în Rusia când dictatorul nord-coreean s-a întâlnit cu Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Cea mai recentă activitate a ei pe scena internațională a avut loc atunci când l-a acompaniat pe Kim Jong Un în Rusia, unde liderul nord-coreean s-a întâlnit cu Vladimir Putin.

Analiștii spun că Kim Yo Jong ar putea fi un posibil succesor al fratelui ei, iar Lee crede că ea ar putea ocupa rolul de regent până când copiii dictatorului vor fi destul de mari pentru a prelua puterea – chiar dacă această situație ar crea tensiuni.

Lee a recunoscut că dacă vor apărea „niște tensiuni cu mătușa”, atunci ea „își va aduce aminte de iarna extrem de rece a anului 2013 când ea și fratele ei și-au executat unchiul”.

Kim Yo Jong și fratele ei au părut să coopereze din ce în ce mai bine în ultimii ani, începând cu asasinarea unchiului lor care a îndrăznit să nu aplaude din toate puterile în prezența liderului suprem – doar una dintr-o serie de infracțiuni de care a fost acuzat de propaganda nord-coreeană.

Kim-Jong-un-donald-trump
Kim Yo Jong, la întâlnirea din 2018 dintre fratele ei și președintele american de la acea vreme, Donald Trump. Foto: Profimedia Images

După ce și-a făcut debutul în politică, sora lui Kim a făcut mai multe declarații îndrăznețe în numele fratelui ei și al guvernului pe care îl conduce. A făcut cel puțin 40 de declarații scrise și a ordonat distrugerea unui birou de legătură inter-coreean amplasat pe teritoriul Coreei de Nord.

Lee a explicat că această poziție de autoritate care i-a fost încredințată este deosebit de îngrijorătoare pentru că îi oferă dreptul, împreună cu fratele ei, de a lua decizii cu privire la arsenalul nuclear al țării. Kim Yo Jong a amenințat deja Coreea de Sud cu un atac nuclear în cazul în care Seulul „va trage chiar și un singur glonț pe teritoriul nord-coreean”.

„Nu am văzut niciodată așa ceva în Coreea de Nord, în istoria coreeană, în istoria lumii. O femeie co-despot, o femeie co-lider al unui regim criminal, care face amenințări nucleare și anunță că are autoritatea de a ataca nuclear o țară vecină pașnică, democratică, Coreea de Sud”, a spus Lee.

„Kim Yo Jong ocupă o poziție de conducere unică în ierarhia națiunii ei”, potrivit lui Lee, ale cărui cercetări au dus la descoperiri interesante, precum tensiunile care apar atunci când o lideră puternică capătă putere într-o societate și cultură dominate de bărbați.

Lee susține că aceste tensiuni au o importanță secundară în fața menținerii la putere a „familiei regale” din Coreea de Nord.

kim-jong-un-familie
Kim Yo Jong (dreapta), alături de fratele ei, fiica dictatorului, Ju Ae, și soția lui, Ri Sol Ju. Foto: Profimedia Images

„Coreea de Nord, însăși existența ei este șocantă pentru că este o țară atât de unică – atât de diferită, de neconvențională, încât mă refer deseori la Coreea de Nord ca fiind unic de unică”, a spus Lee.

Lee mai susține că Phenianul ar putea să o folosească pe Kim Yo Jong ca pe o armă pe care o vor trimite la întâlniri cu președintele Coreei de Sud sau la ONU, ceea ce i-ar consolida și mai mult puterea și influența.

„Când ea spune 'bine, hai să vorbim despre denuclearizare sau normalizarea relațiilor diplomatice', mulți dintre noi vor fi predispuși să o creadă doar pentru că este o femeie”, a spus Lee. „Așadar, ea este ambițioasă, inteligentă, nemiloasă și, ca atare, ar trebui să o luăm foarte în serios și să nu o subestimăm.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri