Debarcarea lui Putin, pusă la cale de opozanții reuniți în Polonia. "Este un moment istoric"

Data actualizării: Data publicării:
Ilya Ponomarev
Opozanții lu Putin s-au reunit în Polonia pentru a găsi o alternativă la regimul lui Putin. Foto: Profimedia Images

Pentru prima oară în ultimul deceniu liderii opoziţiei prodemocratice ruse se reunesc în cadrul unui Congres. Scopul este de a găsi o alternativă la regimul preşedintelui rus Vladimir Putin şi de a stabili democraţia în Rusia. Evenimentul este organizat într-o localitate poloneză situată la nord-est de Varşovia. La reuniune participă și Ilia Ponomarev, fost deputat în Duma de Stat care trăieşte în prezent în exil la Kiev. Ponomarev s-a remarcat de la începutul războiului în Ucraina printr-o activitate intensă pe rețelele sociale.

La congres participă 51 de delegaţi care au ocupat anterior funcţii elective în administraţia Rusiei la diferite niveluri. Alţi zeci de delegaţi vor fi prezenţi online.

''Este un moment istoric. Pentru prima dată în cel puţin un deceniu deputaţi care la vremea lor au fost aleşi democratic se reunesc. Vedem că este democratic şi dinamic. Oamenii discută şi argumentează. Sper sincer că aceste trei zile să fie fructuoase'', a declarat Ponomarev pentru EFE, completând că ideea aflată la baza Congresului este de a oferi ruşilor alternativa democratică la regimul lui Putin.

În 2014, Ponomarev a fost singurul deputat care a votat împotriva anexării ilegale a provinciei ucrainene Crimeea de către Federaţia Rusă, după ocuparea acestui teritoriu.

Opozantul şi activistul pentru drepturile omului Andrei Sidelnikov a calificat reuniunea drept un prim pas către o nouă republică parlamentară în Rusia.

''Încercăm să facem un mare pas înainte spre viitor. Deocamdată, nu ştiu ce se va întâmpla după aceea, pentru că toţi delegaţii care participă la Congres în persoană sau online se află sub presiunea serviciului de securitate rus. Totuşi, ne-ar plăcea să trimitem un mesaj ruşilor care au scăpat de Putin şi milioanelor care mai trăiesc încă în Rusia'', a declarat Sidelnikov pentru agenţia de presă spaniolă.

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri