Dictatura militară din Niger anunță că întrerupe cooperarea în domeniul securității și apărării cu Uniunea Europeană

Data publicării:
Niger
Foto: Profimedia Images

Guvernul militar din Niger, venit la putere prin lovitură de stat în urmă cu mai multe luni, a anunțat, luni, încetarea a două misiuni de securitate și apărare cu Uniunea Europeană.

Într-un comunicat, ministerul de externe de la Niamey a anunţat „denunţarea acordului dintre Republica Niger şi Uniunea Europeană privind statutul misiunii PSDC (Politica de Securitate şi Apărare Comună) a UE în Niger”, o misiune civilă.

Ministerul a mai transmis, de asemenea, „retragerea de către statul Niger a acordului pentru desfăşurarea unei misiuni de parteneriat militar a UE”. Această misiune a fost lansată în februarie „la cererea autorităţilor nigeriene, pentru sprijinirea ţării în lupta împotriva grupărilor teroriste armate”, potrivit site-ului Consiliului UE. Nigerul este afectat de violenţe jihadiste în regiuni din vest şi sud-est.

Guvernul nigerian a anunţat că „a decis să retragă privilegiile şi imunităţile” acordate în cadrul acestei misiuni, fără a da alte detalii.

De la îndepărtarea de la putere a preşedintelui ales Mohamed Bazoum, pe 26 iulie, în urma unei lovituri de stat, armata aflată la putere a întrerupt legăturile cu partenerii occidentali ai ţării și le-a strâns pe cele cu Rusia lui Putin

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri