Directorul Căilor Ferate Ucrainene a povestit cum au călătorit cei trei premieri europeni la Kiev cu un tren special

Data publicării:
Premierii din Polonia, Cehia și Slovacia și liderul partidului de guvernământ din Polonia, în trenul cu care au călătorit la Kiev
Premierii din Polonia, Cehia și Slovacia și liderul partidului de guvernământ din Polonia, în trenul cu care au călătorit la Kiev. Foto: Twitter/ Mateusz Morawiecki

Directorul Căilor Ferate Ucrainene, Oleksandr Kamișin, a povestit cum au reușit cei trei premieri europeni care au mers la Kiev pentru a se întâlni cu președintele Volodimir Zelenski să intre și să iasă din Ucraina, cu trenul, în doar 24 de ore. Prim-miniștrii polonez, ceh și sloven au călătorit cu un tren special cu patru dintre cele mai noi vagoane de dormit ale companiei, iar singurii pasageri prezenți făceau parte din delegație sau erau din echipa securitate, a declarat pentru CNN Kamișin, care a catalogat gestul făcut de cei trei oficiali ca fiind unul chiar „naiv”, chiar dacă „a fost cu adevărat important”.

„Era un tren obișnuit, normal, cu vagoane normale”, a spus el. „Traseul delegației nu a fost mai special decât celelalte. A fost același traseu pe care îl parcurg și pasagerii normali”, a declarat directorul Căilor Ferate Ucrainene, care a catalogat gestul făcut de cei trei premieri ca fiind unul chiar „naiv”, chiar dacă „a fost cu adevărat important pentru noi”.

Kamişin a catalogat iniţiativa drept naivă, deoarece delegaţia liderilor UE şi-a anunţat planurile de călătorie în timp ce încă se afla pe drum spre capitala Ucrainei.

„Le-am păstrat secretul, dar când am văzut că s-a publicat ceva pe internet, m-a surprins. Nu am înţeles acest lucru", a spus Kamişin, în contextul în care Kievul a fost terorizat de o serie de atacuri aeriene ruseşti în ultimele zile.

Nici sistemul feroviarul nu a fost scutit de aceste atacuri. Cu toate acestea, marți dimineaţă premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a anunţat că, împreună cu prim-ministrul sloven, Janez Jansa, şi omologul lor ceh, Petr Fiala, se îndreaptă spre Kiev. „Este de datoria noastră să fim acolo unde se scrie istorie. Pentru că nu este vorba despre noi, ci despre viitorul copiiilor noştri care merită să trăiască într-o lume fără tiranie”, a anunțat Morawiecki pe Facebook.

Nu a fost și singurul. Premierul ceh a postat și el pe Twitter. „Scopul vizitei este de a confirma sprijinul fără echivoc al întregii Uniuni Europene pentru suveranitatea și independența Ucrainei”.

Preocupările de securitate au fost principala grijă a directorului căilor ferate încă de la începutul războiului. Kamișin și adjuncții săi au petrecut ultimele trei săptămâni traversând țara și gestionând cei 321.000 de angajați ai căii ferate și aproximativ 1.450 de gări. El crede că managementul căilor ferate este o țintă pentru bombele rusești, așa că faptul că este în mișcare aproape constantă este o chestiune de siguranță personală.

Potrivit lui Kamişin, a fost ideea premierilor de a se deplasa la Kiev cu trenul, considerând că acesta este cel mai sigur mijloc de transport. Responsabilul ucrainean a fost de acord cu deplasarea, în ciuda faptului că o gară din Zaporojie a fost lovită miercuri dimineaţă, la scurt timp după vizita lor, de o bombă rusească, ce a lăsat o gaură de mărimea unui crater pe şine şi a avariat gara.

„Orice persoană inteligentă ar alege trenul în locul unei maşini în aceste zile”, a adăugat el. „În ciuda bombardamentelor, gările şi trenurile sunt cele mai sigure locuri din ţară în acest moment."

Kamişin a menţionat că delegaţia a călătorit cu un tren special, având patru dintre cele mai noi vagoane de dormit. Restul pasagerilor făceau parte din delegaţie sau din personalul de securitate.

„Era un tren normal, obişnuit, cu vagoane normale”, a spus el. „ Aşa că (traseul delegaţiei) nu a fost mai special decât celelalte...A fost aceeaşi rută pe care o parcurg şi pasagerii obişnuiţi”.

Călătoria a durat în jur de opt sau nouă ore, a precizat Kamişin. Liderii au petrecut câteva ore cu Zelenski şi echipa sa înainte de a lua un tren de noapte înapoi în Polonia.

„Pentru mine, este cea mai bună evaluare a căilor ferate dacă prim-miniştri străini au ales calea ferată în loc de maşină sau elicopter sau orice altă opţiune”, a mărturisit el.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri