Donald Trump dă liber la uciderea a 2000 de specii aflate pe cale de dispariție în SUA. Legea care le proteja a fost modificată drastic

Data actualizării: Data publicării:
Donald Trump
Foto: Guliver/Getty Images

Administraţia preşedintelui republican Donald Trump a anunţat luni că a finalizat o controversată revizuire a unei legi federale din 1973 care protejează numeroase specii de plante şi animale ameninţate pe teritoriul SUA, şi care a permis salvarea de la extincţie a vulturului pleşuv, lupului sau ursului grizzly, transmit AFP, dpa şi Reuters, citate de Agerpres.

Peste 2.000 de specii se află pe lista celor ameninţate sau pe cale de dispariţie în SUA. Lupul gri, a cărui populaţie a fost decimată la începutul secolului trecut, a fost probabil salvat de la extincţie de Endangered Species Act, la fel ca şi vulturul pleşuv, care în 1963 mai număra doar 417 de exemplare, iar astăzi a ajuns la aproape 10.000 de perechi.

După alegerea lui Donald Trump la Casa Albă în 2016, administraţia americană a modificat peste 80 de texte referitoare la sănătatea umană sau la mediu, invocând necesitatea de a relaxa prevederile care reglementează activitatea companiilor. 

Potrivit sondajelor, o mare majoritate dintre cetăţenii americani sunt ataşaţi de 'Endangered Species Act', o lege emisă în mandatul preşedintelui Richard Nixon şi devenită referinţă pe plan mondial în materie de protecţie a mediului.

Legislatori republicani şi industrii precum cea forestieră sau petrolieră au criticat de multă vreme legea din 1973 ca împovărătoare, în timp ce activişti de mediu au salutat-o drept un uriaş succes în prevenirea dispariţiei probabile a sute de specii.

Administraţia Trump a dorit însă să aducă modificări substanţiale, eliminând o prevedere care acorda în mod automat aceeaşi protecţie speciilor zise 'ameninţate' ca şi celor 'în pericol de extincţie' imediată.

În varianta amendată este eliminată de asemenea prevederea conform căreia considerentele economice nu trebuie luate în calcul în deciziile privind protejarea faunei sălbatice.

'O lege administrată eficient permite alocarea mai multor resurse acolo unde ele ar fi cel mai utile: conservarea pe teren', a comentat luni ministrul de interne David Bernhardt, fost reprezentat al lobby-ului hidrocarburilor, numind aceste amendamente drept 'ameliorări'.

Aceste 'revizuiri' se înscriu în cadrul politicii dorite de preşedintele Trump de a 'reduce povara reglementărilor care apasă asupra publicului american, fără a sacrifica obiectivele de protejare şi de reconstituire a speciilor noastre', a declarat ministrul comerţului, Wilbur Ross.

Numeroase organizaţii de protecţie a mediului au denunţat modificările aduse, despre care au afirmat că vor provoca o distrugere treptată a habitatului speciilor protejate.

În zonele protejate vor putea fi construite proiecte industriale

Companiile vor putea de acum să construiască autostrăzi, oleoducturi, gazoducturi, mine şi alte proiecte industriale în zone desemnate ca 'habitat esenţial' pentru o specie ameninţată.

'Această tentativă de a ucide protejarea speciilor în pericol sau pe cale de dispariţie poartă cele două mărci caracteristice ale majorităţii acţiunilor administraţiei Trump: este un cadou pentru industrie şi este ilegală', a reacţionat Drew Caputo, de la ONG-ul Earthjustice, promiţând că se va adresa justiţiei.

Procurorii generali din California şi Massachusetts au anunţat deja că vor contesta în instanţă amendamentele aduse legii, care vor intra în vigoare în termen de 30 de zile.

La rândul său, liderul senatorilor democraţi, Chuck Schumer, a vorbit despre 'o palmă dată celor care luptă împotriva crizei climatice', şi a acuzat că, 'încă o dată, administraţia Trump dă întâietate profiturilor pentru marile companii petroliere în detrimentul sănătăţii şi siguranţei planetei şi generaţiilor viitoare'.

Potrivit unui raport recent a ONU, circa un milion de specii de plante şi animale sunt în pericol de extincţie la nivel mondial, multe dintre ele în următorul deceniu.

(Editor A.D.)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri