După Danemarca, și Suedia anunţă un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 680 milioane de dolari

Data publicării:
gloante
Foto: Profimedia

Suedia va dona Ucrainei un ajutor militar suplimentar în valoare de peste 680 de milioane de dolari (7,1 miliarde de coroane suedeze), ce include transfer de echipamente şi noi fonduri pentru achiziţia de armamente, a anunţat marţi Ministerul Apărării de la Stockholm.

Acesta va fi cel de-al 15-lea pachet de ajutor şi cel mai substanţial de până acum al ţării scandinave pentru Ucraina, ridicând suma totală la circa 30 miliarde de coroane (2,89 miliarde de dolari) de la debutul invaziei ruse, în urmă cu aproape doi ani.

„Vom continua să susţinem Ucraina cât timp va fi nevoie”, a declarat ministrul apărării, Pal Jonson, într-o conferinţă de presă, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Noul pachet de asistenţă include muniţie de artilerie în valoare de două miliarde de coroane, precum şi artilerie antiaeriană şi puşti fără recul.

Din acest pachet mai fac parte nave maritime de asalt şi alte nave, dar şi mine submarine şi drone submarine.

Tot în cadrul acestui pachet, Suedia alocă bani pentru achiziţia de material militar prin intermediul fondurilor pentru Ucraina, şi un miliard de coroane pentru cumpărarea a aproximativ zece blindate de luptă ce vor fi gata de livrare în 2026.

Anunțul vine la două zile după ce șefa guvernului danez, Mette Frederiksen, a declarat că țara sa va transfera Ucrainei toată artileria din dotarea armatei, pentru a o ajuta în războiul cu Rusia.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri