După Finlanda, și Suedia se pregătește să ceară aderarea la NATO. Cel mai mare partid al țării susține demersul

Data actualizării: Data publicării:
Premierul suedez Magdalena Andersson.
Premierul suedez Magdalena Andersson. Foto: Profimedia

Partidul social-democrat din Suedia, aflat la guvernare, s-a pronunțat în favoarea aderării țării la NATO, deschizând calea pentru o cerere în perioada imediat următoare. Finlanda a anunțat oficial că va cere integrarea în alianță, abandonând astfel politica de nealiniere militară, reatează Reuters.

ACTUALIZARE 19.30 Partidul Social Democrat aflat la putere în Suedia s-a pronunţat duminică în favoarea candidaturii acestei ţări la NATO, ceea ce deschide calea depunerii unei cereri de aderare din partea guvernului de la Stockholm.

Conducerea social-democraţilor a decis la o reuniune extraordinară că această formaţiune va „contribui la o candidatură a Suediei la NATO”, conform unui comunicat care marchează o schimbare majoră de poziţie, potrivit Agerpres.

Este aşteptat ca premierul suedez Magdalena Andersson să depună o cerere oficială de aderare la Alianţa nord-atlantică în zilele următoare.


Știrea inițială: Aderarea la NATO era o perspectivă îndepărtată în urmă cu doar câteva luni, dar atacul Rusiei asupra Ucrainei a determinat atât Suedia, cât și Finlanda să-și regândească nevoile de securitate și să caute siguranța într-o alianță.

Războiul din Ucraina, pe care Moscova îl numește „operațiune militară specială”, dar care a ucis deja mii de oameni și a strămutat milioane de ucraineni, a schimbat politicile de securitate pe termen lung și a alimentat un val de sprijin public pentru aderarea la NATO în ambele țări.

În Finlanda, președintele Sauli Niinisto a confirmat duminică intenția țării de a cere aderarea, spunând că regiunea va avea de câștigat din acest lucru.

„Aceasta este o zi istorică. O nouă epocă începe. Primim securitate și o extindem și în regiunea Mării Baltice și în întreaga alianță”, a spus el.

Social-democrații premierului suedez Magdalena Andersson, cel mai mare partid al țării, au avut dezbateri interne în ultima săptămână. Conducerea partidului urmează să decidă duminică și este așteptată să renunțe la opoziție tradițională față de aderarea la NATO. Astfel, sprijinul pentru integrarea în alianța transatlantică ar avea o majoritate largă în parlamentul din Suedia, din moment ce o mare parte a opoziției era deja în favoarea acestui demers.

Suedia, care nu a mai fost implicată în conflicte de pe vremea războaielor napoleoniene, a fost mai reticentă în a renunța la neutralitate decât Finlanda, care a fost implicată cu un conflict sângeros cu Uniunea Sovietică.

Finlanda, care are 1.300 de kilometri de graniță și un trecut dificil cu Rusia, a crescut gradual cooperarea cu NATO, după ce Rusia a anexat Crimeea în 2014. Însă până acum s-a abținut în a adera la alianța nord-atlantică, pentru a menține relații prietenoase cu vecinul său de la est.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri