Efectul Evergrande. Încă nu a fost evitată criza: O treime din dezvoltatorii chinezi au probleme cu plata datoriilor

Data publicării:
Clădiri construite de Evergrande în Ocean Flower Island, un arhipeleag artificial construit în Danzhou, Hainan.
Clădiri construite de Evergrande în Ocean Flower Island, un arhipeleag artificial construit în Danzhou, Hainan. Sursă foto: Profimedia Images

O treime dintre dezvoltatorii imobiliari din China vor avea probleme cu rambursarea datoriilor în următoarele 12 luni, deoarece sectorul se confruntă cu probleme din ce în ce mai grave din cauza scăderii vânzărilor și a accesului restricționat la credite, arată un raport al agenției de rating Standard & Poors, citat de The Guardian.

Chiar dacă dezvoltatorul Evergrande, aflat în
dificultate, reușește să-și plătească ultima tranșă a datoriei la termenul limită de vineri și să evite o incapacitate de plată dezastruoasă, analiștii S&P au avertizat că multe alte companii imobiliare s-ar putea îndrepta către faliment.

Contagiunea financiară care mătură sectorul imobiliar reprezintă un risc serios pentru China – și pentru economia globală – deoarece modelul său de creștere bazat pe investiții și construcții începe să scârțâie sub presiunea unor datorii uluitoare.

China a mai trecut prin scăderi ale pieței imobiliare, dar aceasta va fi „neobișnuit de intensă”, a spus S&P.

Deși Evergrande a devenit un simbol al sectorului înglodat în datorii, cu împrumuturi de 300 de miliarde de dolari în China și în străinătate, sectorul imobiliar chinez în ansamblu are datorii totale de aproximativ 5 trilioane de dolari, potrivit analiștilor de la Nomura. Este o treime din întregul PIB al țării și aproape echivalent cu întreaga producție a economiei japoneze, a treia ca mărime din lume.

Analiștii S&P cred că Evergrande riscă să nu își poată achita datoriile, la un moment dat. A reușit să facă la termenul limită cea mai recentă rambursare majoră a obligațiunilor offshore de 83,5 milioane de dolari pe 23 octombrie, dar numai în ultimul moment și doar după o perioadă de grație de 30 de zile, după ce a ratat primul termem în septembrie.

O nouă perioadă de grație de 30 de zile expiră vineri, pentru o plată de obligațiuni de 44 de milioane de dolari. Dacă nu face acest lucru, va intra oficial în incapacitate de plată – un scenariu care riscă să creeze o avalanșă într-un sector care reprezintă cel puțin 25% din întreaga producție economică a Chinei. Iar compania trebuie să vină cu încă 148,13 milioane de dolari până pe 11 noiembrie.

Un dezvoltator mai mic, Kaisa, a ajuns în lumina reflectoarelor după ce a fost retrogradată la ratingul CCC de către S&P, miercuri seara. Are cele mai mari datorii după Evergrande, în valoare de 12 miliarde de dolari.

„Considerăm structura de capital a Kaisa este nesustenabilă, având în vedere scadențele datoriilor pe termen scurt ale companiei, lichiditatea scăzută și fluxul de numerar inadecvat până în 2022”, au spus analiștii S&P.

Credem că compania are un risc ridicat pentru refinanțare”, se arată în raport.

Deținătorii de obligațiuni au încercat să extragă informații despre situația financiară a dezvoltatorului Evergrande, de când spirala căderii sale financiare a devenit clară în septembrie, când a recunoscut că s-ar putea să nu-și poată onora toate datoriile, care includ și obligația de a termina până la 1,6 milioane de locuințe în China, pentru care a primit deja banii.

Încercările de a-și vinde cele mai profitabile active nu au avut succes și nu poate vinde suficiente case – chiar și cu reducere – deoarece întreaga piață imobiliară este în picaj. Vânzările de proprietăți au scăzut cu 15,8% în septembrie, a treia scădere lunară la rând. Noile credite ipotecare au scăzut cu 9% anul acesta.

Capital Economics a avertizat săptămâna aceasta că sectoarele producție
i și construcțiilor din China sunt „în pragul unei recesiuni profunde, care ar putea reduce creșterea Chinei la doar 3% anul viitor”.

John Kicklighter, strateg la firma de cercetare de piață DailyFX, spune că Evergrande și alte companii aflate în dificultate, precum Kaisa, Sinic și Fantasia, fac doar strictul necesar pentru a se menține pe linia de plutire și că criza s-ar putea agrava.

„Evergrande ar trebui privit ca o posibilă amenințare globală și nu doar „problema Chinei”. Compania este importantă din punct de vedere sistemic pentru sistemul financiar chinez. În astfel de circumstanțe, riscurile moderate se pot transforma în pericole universale”, a avertizat el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri