El Marro (Ciocanul), unul dintre cei mai sângeroși traficanți ai lumii, a fost capturat în Mexic

Data actualizării: Data publicării:
El Marro, unul dintre cei mai temuți lideri ai cartelurilor din Mexic, a fost arestat
El Marro, unul dintre cei mai temuți lideri ai cartelurilor din Mexic, a fost arestat Foto: Procuratura statului Guanajuato

Autoritățile mexicane au anunțat duminică o arestare de răsunet: sângerosul traficant El Marro (în traducere, „Ciocanul”). Pe numele său adevărat José Antonio Yépez Ortiz, el este liderul cartelului Santa Rosa de Lima, o bandă care ani de zile a furat petrol din conductele guvernului - făcând astfel milioane de dolari -, dar care apoi a transformat statul Guanajuato, cândva un ținut liniștit, într-una dintre cele mai periculoase regiuni ale țării. 

Gruparea Santa Rosa de Lima se luptă de mai mulți ani cu un alt cartel foarte puternic, Jalisco Nueva Generacion, pentru controlul regiunii și al conductelor din Guanajuato, un stat foarte important pentru industria producătoare de mașini a Mexicului.

Operațiunea forțelor de ordine s-a desfășurat în zori și a permis, totodată, eliberarea unei femei de afaceri care fusese răpită. Alte cinci persoane au fost deținute în timpul raidului.

El Marro era „vânat” de forțele de ordine de ani de zile și era „încolțit”: sora și mama sa au fost deja arestate în luna iunie. Anul trecut, El Marro scăpase dintr-un raid al autorităților fugind, se spune, printr-o rețea subterană de tuneluri.

Observatorii sunt de părere că prinderea traficanului va aduce puncte de popularitate președintelui Andres Manuel Lopez Obrador, care a venit la putere în 2018 cu promisiunea că va face ordine în țară și că va reduce violența ajunsă la niveluri record, dar în fapt, a făcut mult prea puțin până acum.

Începutul: strategia „Robin Hood”

La început, banda condusă de El Marro a încercat să-și atragă simpatia localnicilor, cărora le dădea o cotă parte din combustibilul pe care îl sustrăgea din conducte. Însă din momentul în care conductele și trenurile-cisternă au început să fie mai bine păzite, traficanții s-au reorientat către răpiri și obținerea de răscumpărări. 

Povestea cartelului condus de El Marro arată natura versatilă a organizațiilor criminale din Mexic, care au trecut de tradiționalul trafic de droguri și se implică acum în jefuirea resurselor, vânzări de medicamente pe plan intern și controlarea unor domenii diverse, de la minele de aur până la comerțul cu avocado.

El Marro are 40 de ani și prima sa mare lovitură a fost să sustragă într-o singură zi petrol în valoare de peste un milion de dolari din rețeaua de conducte ce pornea de la o rafinărie a statului din orașul Salamanca.

Există în țară multe astfel de bande, care se ocupă cu furtul din conducte. Se numesc „huachicoleros”, dar cartelul lui El Marro a devenit curând foarte puternic.

El Marro intră în conflict cu „Noua Generație”, un cartel de temut

În 2017, gruparea sa a intrat în conflict cu „Jalisco Noua Generație”, una dintre cele mai de temut organizații criminale din Mexic, condusă de Nemesio Oseguera Cervantes, alias El Mencho.

Cartelul din Jalisco este printre principalii furnizori de metamfetamină și fentanil în Statele Unite.

Inițial, El Mencho a încercat să ajungă la o înțelegere: El Marro să-și vadă de furtul lui din conducte, iar cărăușii de droguri ai cartelului Jalisco să-și transporte marfa nestingheriți prin statul lor. Yépez Ortiz nu numai că a respins oferta lui El Mencho, dar ar fi ordonat și uciderea nepotului acestuia, ceea ce a declanșat o spirală a violențelor.

Recorduri peste recorduri: mii de asasinate într-o spirală a violențelor

Numai anul trecut, în statul Guanajuato au fost 3.540 de asasinate, de trei ori mai multe decât în 2016. Iar cu cele 2.293 de noi crime înregistrate în prima jumătate a acestui an, Guanajuato este pe cale să atingă un nou record nedorit.

Printre numeroasele acte brutale comise în ultimele luni a fost mascrarea a 27 de oameni de la un centru de reabilitare din orașul Irapuato, o acțiune care i se impută cartelului Santa Rosa. 

Arestarea lui El Marro a fost salutată inclusiv de ambasadorul american în Mexic, dar mulți se întreabă dacă nu va declanșa, de fapt, acum și mai multă violență.

Cartelul din statul învecinat, Jalisco, postase încă de luna trecută un clip video, aparent filmat la granița cu Guanajuato, în care zeci de membri defilau cu puști, mitraliere și chiar rachete antiaeriene.

Se știe apoi că după ce un alt traficant celebru, „El Chapo” Guzman, a fost capturat în 2016, Mexicul a trecut prin ani de violențe crunte.

Redactor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri