Elon Musk s-a oferit să ajute Turcia după cutremurele devastatoare, dar guvernul lui Erdogan l-a refuzat. Care este motivul

Data publicării:
Elon Musk cu un microfon în mână
Elon Musk. Foto: Profimedia Images

Guvernul Turciei a refuzat propunerea lui Elon Musk de a trimite sateliți Starlink de internet, după seria de cutremure devastatoare care a lovit țara, relatează Bloomberg.

Musk a scris pe Twitter că una dintre companiile sale, Space Exploration Technologies Corp., ar putea furniza rețeaua Starlink imediat ce decizia e aprobată de guvernul turc.

Dar un înalt oficial turc, care vrut să rămână anonim, a spus că îi mulțumește multimiliardarului pentru propunere, dar că Turcia are suficientă capacitate de sateliți. Țara are stații de bază care funcționează cu baterii, deși electricitatea nu poate fi furnizată în unele zone, a spus oficialul.

SpaceX urmează să lanseze pe orbită primul satelit de comunicații în Turcia, Turksat 6A, în primul trimestru al acestui an.

Aproape 5.000 de oameni au murit, în Turcia și Siria, în urma celor două cutremure devastatoare produse luni, la distanță de 9 ore unul de altul, în regiuni relativ apropiate. Temperaturile extrem de scăzute, zăpada și ploaia au împiedicat eforturile de căutare a supraviețuitorilor în timpul nopții în Turcia, în timp ce cei aflați sub dărâmături strigă după ajutor. Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că numărul victimelor ar putea depăși 20.000.

Cutremurul de magnitudine 7,8 produs în Turcia a fost urmat de cel puţin 100 de replici cu magnitudinea de 4,0 sau mai mare, a transmis Serviciul Geologic al Statelor Unite.

Pe măsură ce trece timpul de la producerea cutremurului inițial, frecvenţa şi magnitudinea replicilor tind să scadă. Cu toate acestea, replicile de peste 5,0 - 6,0 sunt încă posibile, astfel că crește riscul de deteriorare suplimentară a clădirilor deja compromise de cutremurul iniţial. Acest lucru aduce o ameninţare continuă pentru echipele de salvare şi supravieţuitori.

Replicile se întind pe o distanţă de peste 300 de kilometri de-a lungul zonei de falie care s-a rupt în sudul Turciei, orientată de la sud-vest la nord-est şi care se întinde de la graniţa cu Siria până în provincia Malatya.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri