Emmanuel Macron, schimbare radicală de atitudine: După „să nu umilim Rusia”, Macron vorbește acum de „înfrângerea Rusiei” în Ucraina

Data publicării:
Russia France Leaders Meeting, Moscow, Russia - 07 Feb 2022
Emmanuel Macron (cu spatele, în prim plan) la celebra întâlnire cu Putin de la Kremlin când cei doi s-au aflat la capetele unei mese lungi de 6 metri. Foto: Profimedia Images

„Dacă Rusia va câştiga acest război, credibilitatea Europei va fi redusă la zero”, a avertizat joi seara preşedintele francez Emmanuel Macron în cursul unui interviu televizat pe canalele France 2 şi TF1, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Războiul din Ucraina este „existenţial pentru Europa noastră şi pentru Franţa”, a insistat el, dând asigurări totodată că „nu vom duce niciodată o ofensivă, nu vom lua niciodată iniţiativa”.

„Dacă situaţia se deteriorează” în Ucraina, „trebuie să fim pregătiţi şi vom fi pregătiţi să luam deciziile care se impun pentru ca Rusia să nu câştige niciodată”, a subliniat preşedintele francez.

„Securitatea” francezilor necesită „înfrângerea Rusiei” în Ucraina, a afirmat el, apreciind că cei care pun „limite” sprijinului pentru Ucraina „aleg înfrângerea”.

Ucraina a trecut în defensivă de-a lungul întregii linii a frontului în toamnă, după ce ofensiva pe care a lansat-o în vară a eşuat, fără să ducă la câştigurile scontate. De atunci Rusia a preluat iniţiativa şi a obţinut unele progrese în sectorul de Est al frontului datorită superiorităţii sale în materie de soldaţi şi artilerie.

În luna iunie 2022, Emmanuel Macron declara că este vital ca Rusia „să nu fie umilită” pentru ca, atunci când luptele încetează în Ucraina, să poată fi găsită o soluţie diplomatică.  „Nu trebuie să umilim Rusia, pentru ca în ziua în care luptele încetează să putem construi o rampă de ieşire prin intermediul mijloacelor diplomatice. (...) Sunt convins că Franţei îi revine rolul de a fi o putere de mediere”, declara Emmanuel Macron în urmă cu doi ani.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri