Erdogan şi Orban discută la Budapesta despre intrarea Suediei în NATO

Data actualizării: Data publicării:
presedinti ungaria si turcia
Recep Tayyip Erdogan și Viktor Orban. Foto: Profimedia Images

Acordul Turciei şi al Ungariei pentru intrarea Suediei în NATO va fi unul dintre principalele subiecte pe care preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi premierul Ungariei, Viktor Orban, le vor aborda la întâlnirea pe care o au luni, la Budapesta, transmite EFE. Portalul Magyar Nemzet, apropiat de guvernul maghiar, subliniază că cei doi lideri ar putea discuta şi despre chestiuni energetice, deoarece se aşteaptă ca Ungaria să înceapă să importe gaze prin Turcia în 2024.

Potrivit unor surse oficiale citate de agenţia de presă spaniolă, islamistul Erdogan se va întâlni cu ultranaţionalistul Orban cu ocazia centenarului stabilirii relaţiilor diplomatice între ambele ţări.

Dar observatorii speră că, mai presus de orice, preşedintele turc şi premierul ungar vor aborda ratificarea intrării Suediei în NATO, întrucât Turcia şi Ungaria sunt singurele ţări membre ale alianţei care nu au dat încă undă verde integrării naţiunii scandinave.

La 6 decembrie, Erdogan a condiţionat ratificarea de către Turcia a intrării Suediei în NATO de vânzarea de avioane de vânătoare F-16 de către Statele Unite.

Guvernul ungar, la rândul său, şi-a justificat întârzierea invocând mai multe motive, între care criticile politicienilor suedezi cu privire la subminarea valorilor democratice în ţara central-europeană, pe care executivul de la Budapesta le-a descris drept "nedrepte".

Cei doi lideri vor participa la o reuniune a "Consiliului de cooperare strategică la nivel înalt ungaro-turc", care de la crearea sa în 2013 desfăşoară întâlniri la cel mai înalt nivel la fiecare doi ani.

Se preconizează că Erdogan va fi primit de preşedinta Ungariei, Katalin Novak, iar în cursul serii va asista cu şefa statului ungar şi cu premierul Orban la un concert de gală, pentru a sărbători un secol de relaţii diplomatice bilaterale. 

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri