Estonia dă jos monumentele militare din perioada sovietică și începe cu un tanc T-34

Data publicării:
profimedia-0032419072 (1)
Sursa foto: Profimedia Images

Estonia a decis să îndepărteze monumentele militare din era sovietică din locurile publice, informează BBC.

Decizia urmărește să prevină "atragerea unor sentimente ostile în societate și redeschiderea unor răni vechi", după invazia Rusiei în Ucraina, a anunțat guvernul estonian.

Un tanc T-34 expus în orașul Narna, la granița cu Rusia, a fost coborât de pe platforma pe care se afla și transportat la Muzeul Războiului din Estonia, dedicat istoriei militare statului baltic.

Estonia WWII Soviet Monuments Removal
Sursa foto: Profimedia Images

Îndepărtarea tancului sovietic a avut loc marți dimineață, iar apoi acesta a fost urcat pe o platformă pentru călătoria de 200 de kilometri spre vest. Autoritățile locale au restricționat accesul publicului în zona tancului, precum și în preajma altor monumente militare.

Autoritățile estoniene se tem că războiul declanșat de Rusia în Ucraina provoacă tensiuni mai ales în orașul Narna.

Narna este al treilea mare oraș din Estonia, cu o populație de 60.000 de locuitori, iar 97% dintre localnici vorbesc limba rusă.

Într-o declarație, premierul Kaja Kallas a spus că guvernul său nu-i va "acorda Rusiei șansa să se folosească de trecut pentru a perturba pacea în Estonia".

"Având în vedere tensiunile tot mai mari și confuzia din jurul monumentelor din Narva, trebuie să acționăm rapid pentru a asigura ordinea și securitatea internă".

Ministrul de Externe Urmas Reinsalu a spus că astfel de monumente au fost ridicate pentru a gloridica ocupația rusă și nu își au locul în spațiu public estonian.

În afară de tancul T-34, un cimitir dedicat soldaților din Al Doilea Război Mondial va fi mutat și va fi marcat drept un cimitir comun - o situație despre care guvernul recunoaște că ar putea provoca tensiuni.

Săptămâna trecută, Rusia a comentat planurile Estoniei. " Războiul împotriva istoriei, fiind vorba totodată de o istorie comună și de îndepărtarea monumentelor dedicate celor care au salvat Europa de fascism, este revoltător", a declarat un purtător de cuvânt al lui Vladimir Putin.

Estonia a anunțat totodată că va retrage 50.000 de vize acordate cetățenilor ruși. "Trebuie să recunoaștem că și societatea rusă poartă o responsabilitatea morală pasivă în legătură cu atrocitățile petrecute în Ucraina", a declarat ministrul Urmas Reinsalu.

Letonia, Lituania și Cehia au încetat aproape complet să mai acorde vize cetățenilor ruși, iar Finlanda a redus drastic numărul acestora.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri