Evaluare britanică: Armata rusă evită să mai zboare deasupra Ucrainei cu avioane cu echipaj, de teama sistemelor de apărare antiaeriană

Data publicării:
Avion rusesc de luptă doborât de apărarea antiaeriană a Ucrainei.
Avion rusesc de luptă doborât de apărarea antiaeriană a Ucrainei. Foto: Profimedia

Avioanele rusești cu echipaj evită să zboare deasupra teritoriului ucrainean, cel mai probabil din cauza amenințării reprezentate de sistemele de rachete de apărare antiaeriană ucrainene rămase intacte, se arată în evaluarea de sâmbătă a Ministerului britanic al Apărării.

Potrivit evaluării britanicilor, în războiul dintre Rusia și Ucraina, dronele, vehiculele aeriene fără echipaj (UAV) au jucat un rol esențial pentru ambele părți, deși acestea au suferit o rată mare de pierderi.

„UAV-urile s-au dovedit a fi vulnerabile atât la lovituri directe, cât și la bruiajul electronic. Rusia a încercat să pună în aplicare conceptul de „Reconnaissance Strike” pe care l-a perfecționat în Siria, care utilizează UAV-uri de recunoaștere pentru a identifica ținte care să fie lovite de avioane de luptă sau artilerie.

Rusia se confruntă probabil cu un deficit de drone de supraveghere adecvate pentru această sarcină, exacerbat de limitările capacității sale interne de producție ca urmare a sancțiunilor”, arată evaluarea Ministerului britanic al Apărării.

Potrivit acesteia, avioanele rusești cu echipaj continuă în general să evite efectuarea de misiuni deasupra teritoriului ucrainean, probabil din cauza amenințării reprezentate de sistemele de rachete de apărare antiaeriană ucrainene rămase intacte.

„Dacă Rusia continuă să piardă UAV-uri în ritmul actual, capacitatea de spionaj, supraveghere și recunoaștere a forțelor rusești se va degrada și mai mult, ceea ce va avea un impact negativ asupra eficacității operaționale”, mai afirmă britanicii.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri