Cine e femeia care l-a ajutat pe Boris Johnson să devină prim-ministru

Data actualizării: Data publicării:
Boris Johnson Arrives In Downing Street To Take The Office Of Prime Minister
FOTO: Chris J Ratcliffe/Getty Images

Noul premier al Marii Britanii, Boris Johnson, e însurat de 26 de ani și are patru copii. Cu toate acestea, la Downing Street 10 s-ar putea muta iubita sa, care este cu aproape 20 de ani mai tânără. Este o situație fără precedent în politica din Marea Britanie și sunt multe dileme și semne de întrebare.

Apariţia iubitei lui Boris Johnson la ceremonia în care Boris Johnson şi-a susţinut primul discurs în calitate de prim-ministru al Regatului Unit a generat rumoare printre fotografii prezenţi la eveniment, potrivit CNN.

Până acum, Carrie Symonds, în vârstă de 31 de ani, fostă responsabilă pentru comunicare a Partidului Conservator britanic, a reuşit să se menţină în afara luminii reflectoarelor. Symonds a fost văzută destul de rar în campania electorală şi s-a ţinut departe de momentele istorice care marchează cariera lui Johnson, momente precum întâlnirea acestuia cu suverana Marii Britanii.

Dar efortul lui Symonds de a sta departe de ochii presei se va dovedi din ce în ce mai dificil, având în vedere că acum nu va mai fi doar partenera unui politician important, ci partenera prim-ministrului.

În ultimele zile, presa britanică încearcă să afle orice fel de detalii cu privire la Symonds – unde va locui (dacă se va muta împreună cu Johnson în Downing Street Nr. 10, reşedinţa oficială a prim-ministrului britanic în funcţie), cât de mult se va implica în chestiuni diplomatice (dacă îl va însoți pe Johnson în călătorii oficiale). Toate aspectele relaţiei sale cu noul premier au fost motiv de speculaţie.

Oficialii de la Downing Street au precizat pentru CNN că nu există încă informaţii cu privire la mutarea lui Symonds în reşedinţă.

Concubinajul lui Boris Johnson, o premieră pentru politica britanică

Speculaţiile pe acest motiv există şi pentru că toată situaţia este una nemaiîntâlnită până acum pentru lumea politică britanică – este prima oară când un prim-ministru în funcţie se află într-o relaţie de concubinaj. Spre deosebire de Statele Unite sau alte republici, unde rolul primelor-doamne sau domni sunt definite în raport cu funcţia soţilor sau soţiilor lor, în Marea Britanie nu există o asemenea cutumă.

„Rolul soţiei sau soţului prim-ministrului se conturează de-a lungul timpului şi depinde mult de personalitatea persoanei respective”, spune Tony Travers, director al Institutului pentru Relaţii Publice al London School of Economics.

Travers dă exemplul soţiei fostului prim-ministru Tony Blair, Cherie, care şi-a continuat cariera de avocat şi a rămas complet neimplicată în aspectele ce ţineau de munca soţului său. Pe de altă parte, soţul Theresei May, Philip, a rămas alături de soţia sa până când şi-a susţinut ultimul discurs de prim-ministru.

Iubita lui Boris Johnson apare constant în publicaţiile britanice şi din alte motive – în vârstă de 55 de ani, Boris Johnson e mai în vârstă decât partenera sa: cu aproape două decenii.

Mai mult decât atât, Johnson e încă însurat cu soţia sa de 26 de ani, Marina Wheeler, cu care are 4 copii.

Carrie Symonds, zeița care l-a remodelat pe Boris Johnson

Situaţia noului prim-ministru este diferită şi din prisma faptului că partenera sa a fost şi ea implicată în politică, cu mult înainte să-l cunoască pe Boris Johnson. Fiica lui Matthew Symonds, co-fondatorul publicaţiei The Independent şi a Josephinei McCaffee, avocată, Carrie Symonds s-a bucurat de o educaţie aleasă şi privilegiată în Londra.

A studiat teatru şi istoria artei la Universitatea din Warwick înainte de a lucra drept comunicator cu presa al Partidului Conservator, din 2010. Symonds a urcat cu rapiditate treptele carierei, ajungând în 2012 să fie parte a echipei de campanie care i-a dus lui Boris Johnson realegerea în funcţia de primar al Londrei.

La 29 de ani, Symonds a devenit cea mai tânără directoare de comunicare a unui partid politic, iar analiştii spun că eforturile sale au fost cruciale în „curăţarea” imaginii de om dezordonat a lui Johnson în timpul campaniei pentru câştigarea conducerii partidului.f

De când Symonds a intrat în scenă, Johnson a devenit mult mai îngrijit: a slăbit, s-a tuns şi a îmbunătăţit felul în care se prezintă”, spune Caroline Wheeler, editor politic la The Sunday Times. Pe lângă schimbările de imagine, Johnson a fost sfătuit să fie foarte atent cu cine vorbeşte, cui dă interviuri şi la ce dezbateri să participe.

Johnson a devenit mult mai disciplinat în ultima vreme, iar responsabila pentru aceste schimbări ar putea să fie chiar Carrie”, mai spune Wheeler.

Carrie Symonds este acum consilieră pentru organizaţia filantropică şi de mediu Oceana, iar contul său de Twitter este plin de ştiri cu privire la probleme de mediu precum pescuitul intensiv sau interzicerea vânătorii ca formă de obţinere de trofee.

Mulţi analişti cred că ea îl va influenţa pe prim-ministru în ce priveşte lupta împotriva schimbărilor climatice, domeniu la care Johnson a făcut referire, în mod neaşteptat, în timpul discursului său inaugural.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri