Finlanda și Suedia reafirmă că doresc să adere la NATO simultan

Data publicării:
Imagine simbol: un puzzle cu sigla NATO. Cele două piese lipsă sunt steaguri ale Finlandei și Suediei
Finlanda și Suedia reafirmă că doresc să adere la NATO simultan. Foto: Profimedia Images

Finlanda și Suedia rămân angajate să adere la NATO împreună, deşi Turcia îşi menţine veto-ul față de candidatura suedeză, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

Premierul suedez Ulf Kristersson şi omoloaga sa finlandeză Sanna Marin şi-au reafirmat joi angajamentul de a continua împreună procesul de aderare la NATO, scrie Agerpres. „Ne-am urcat împreună în această barcă şi vom face călătoria împreună”, a declarat Ulf Kristersson la o conferinţă comună de presă la Stockholm cu Sanna Marin, care a exprimat o poziţie similară şi a risipit astfel îndoielile după ce ministrul său de externe Pekka Haavisto declarase anterior că Finlanda şi-ar putea reconsidera poziţia asupra unei aderări în comun cu Suedia din cauza veto-ului turc asupra acesteia.

„Cred că este important să trimitem un mesaj clar: este în interesul tuturor să intrăm împreună în NATO”, a indicat şefa guvenului de la Helsinki. Turcia a devenit în ultimele zile şi mai radicală împotriva primirii Suediei în NATO după ce o grupare prokurdă a „executat” simbolic la Stockholm un manechin care-l înfăţişa pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi un membru al extremei drepte a ars un exemplar al Coranului în capitala suedeză.

Încercând totuşi să convingă Ankara să-şi ridice veto-ul, guvernul de la Stockholm a anunţat joi un proiect pentru înăsprirea legislaţiei antiteroriste, care asimilează infracţiunilor sprijinul financiar sau sub altă formă oferit organizaţiilor teroriste.

„Trebuie să fim calmi şi să revenim la masa dialogului, pentru că acesta a dat rezultate, ceea ce a confirmat şi Turcia. Trebuie să revenim la o discuţie rezonabilă între noi”, a mai spus premierul suedez, care s-a declarat „înţelegător” faţă de „frustrarea” finlandezilor.

Editor : Loredana Bancăș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri