Gazprom pretinde că Nord Stream 1 nu mai poate funcționa din cauza unui „pericol de siguranță” la o conductă

Data actualizării: Data publicării:
nord stream
Gazprom anunță că suspendă pe termen nedefinit livrările de gaz pentru Europa prin gazoductul Nord Stream 1 Foto: Profimedia Images

Gigantul rus Gazprom a anunțat luni că a primit un avertisment oficial din partea autorităților de reglementare de la Moscova, potrivit căruia stația de comprimare Portovaya, care ar trebui să pompeze gazul spre Germania prin conducta Nord Steam 1, nu mai respectă cerințele de siguranță, relatează Reuters.

Gazprom precizase vineri că a detectat o scurgere de ulei de motor la singura turbină care mai funcționa la stația Portovaya și că va întrerupe furnizarea de gaze naturale până la repararea acesteia.

„Cauzele scurgerilor de ulei pot fi eliminate doar de o companie de reparații specializată”, a transmis luni Gazprom, citându-i pe reprezentanții societății germane Siemens Energy, care a a efectuat lucrări de mentenanță la turbinele gazoductului Nord Stream 1.

Gigantul rus mai afirmă că stația Portovaya este acum o „instalație de producție periculoasă” și că aceasta nu mai poate funcționa legal.

Siemens Energy a transmis sâmbătă că nu a primit comandă pentru efectuarea lucrărilor și că scurgerea raportată de Gazprom nu ar trebui în mod normal să afecteze funcționarea unei turbine. Simens a mai transmis că scurgerea ar putea fi sigilată la fața locului și că sunt disponibile și alte turbine care pot fi utilizare la stația Portovaya.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reiterat luni poziția Moscovei, potrivit căreia problemele legate de aprovizionarea cu gaze din Rusia sunt în întregime rezultatul sancțiunilor occidentale.

UE a acuzat Rusia că folosește aprovizionarea cu energie drept o „armă” ca răspuns la sancțiunile occidentale impuse Moscovei din cauza intervenției sale militare în Ucraina.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri