Germania va aloca începând din 2022 sume record pentru armată

Data actualizării: Data publicării:
Militari cu măști si arme în maini din armata germană.
Militari din armata germană. Foto: Profimedia Images

Germania intenţionează să aloce sume record pentru armată încă de anul acesta, pe fondul războiului din Ucraina. Proiectul de buget prezentat luni urmează să fie dezbătut în Parlament în zilele următoare și prevede pe anul 2022 suma de 50 de miliarde de euro pentru cheltuielile militare, ceea ce constituie "un record", conform unei surse guvernamentale citată de AFP. Acestei sume i se adaugă un fond special de 100 de miliarde de euro constituit din 2022, care va fi utilizat pe parcursul mai multor ani.

Comparativ, în 2018, prima economie a zonei euro a consacrat apărării doar 38,8 miliarde de euro, sume ce au crescut progresiv, ajungând la aproape 47 de miliarde de euro anul trecut.

Cancelarul Olaf Scholz a anunţat un buget excepţional de 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei şi obiectivul de a depăşi 2% din PIB pentru forţele militare după invazia rusă din Ucraina, care a reprezentat un electroşoc, mai scrie agenția AFP, citată de Agerpres.

În plus, anunţul creşterii acestui buget, marcat de ani de sub-investiţii, a venit şi după doi ani de pandemie de coronavirus ce au necesitat un sprijin public important pentru economie.

Din 2020, Germania a trebuit să renunțe la rigurozitatea bugetară care îi interzicea să se împrumute mai mult de 0,35% din PIB în fiecare an, pentru a face faţă crizei sanitare.

Astfel, pentru 2022, guvernul de coaliţie dintre social-democraţi, ecologişti şi liberali mizează pe o datorie de 99,7 miliarde de euro - faţă de 215,4 miliarde în 2021 -, dar această sumă ar putea creşte în măsura în care Berlinul "lucrează în prezent la un program suplimentar menit să atenueze consecinţele economice ale războiului din Ucraina", au indicat surse din Ministerul de Finanţe de la Berlin.

Acest plan ar putea presupune o scădere imediată a preţului la combustibil pentru automobilişti, care ar urma să fie compensat de stat, au afirmat în weekend media germane, citând surse guvernamentale, dar fără a preciza sume.

Guvernul german contează pe de altă parte pe o revenire la rigurozitate bugetară din 2023, cu un nivel de îndatorare de doar 7,5 miliarde euro.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri