Video Exclusiv Grecia confirmă cazul de variolă a maimuței la un român din Marea Britanie. Atena anunță și un caz de lepră (medic)

Data actualizării: Data publicării:
cercetator in laborator care priveste la microscop
Grecia confirmă un prim caz de variola maimuței la un român care trăiește în Marea Britanie și care venise în vacanță Foto: Guliver/GettyImages

Autoritățile sanitare din Grecia au confirmat duminică un prim caz de variolă a maimuței. Este vorba despre un român care trăiește în Marea Britanie și care venise în vacanță în Kefalonia. Prietena lui este internată și ea, nu are simptome, dar există suspiciunea că s-a infectat și ea. În plus, Atena a anunțat duminică și un caz de lepră. Informațiile au fost oferite în direct la Digi24 de Nikos Koudounis, medic la Atena.

ACTUALIZARE LUNI, 23 MAI ORA 9:15 Presa din Grecia scrie că primul caz suspect de variola maimuței din această țară se infirmă. Pacientul, care este un român stabilit în Marea Britanie, are de fapt varicelă. El se afla în vacanță și a fost internat în spital, după ce pe corp i-au apărut erupții asemănătoare celor provocate de variola maimuței, iar suspiciunile au fost de variola maimuței.

„Nu a fost detectat niciun virus al variolei maimuței în proba de laborator prelevată de la bărbatul care este internat la Spitalul Attikon, în schimb proba a fost pozitivă la două teste repetate pentru virusul varicelei”, scrie kathimerini.gr.

Testele pentru variolă au fost efectuate în Laboratorul de referință de la Școala de Medicină și în laboratorul de microbiologie al Spitalului Attikon.

Luni sunt așteptate rezultatele și de la cea de a doua probă prelevată de la pacient, potrivit sursei citate. Vor fi efectuate însă examinări suplimentare pentru o confirmare deplină, au precizat autoritățile.


Știre inițială:

Bărbatul care s-ar fi infectat cu variola maimuței a prezentat febră mare acum câteva zile împreună cu o erupție cutanată pe partea superioară și inferioară a corpului. Imediat, suspiciunea a fost de variolă a maimuței și autoritățile sanitare din Kefalonia au intrat în alertă: în primul rând la hotel, apoi la spitalul local. Bărbatul a fost transportat apoi într-o capsulă specială la un spital din Atena. Prietena bărbatului este suspectă și ea, este internată în spital, dar deocamdată nu are simptome.

„Președintele organismului de sănătate elen a anunțat că este cetățean român, acum o oră, la buletinul de știri, live, în direct la noi, așa că este primul caz. Prietena lui este la o secție alăturată și este suspectă și ea, bineînțeles, neavând simptome încă. Dar și ea este suspectă”, a declarat la Digi24 medicul Nikos Koudounis.

„Nu avem alte cazuri (de variola mamimuței - n.r.), doar cei doi. Unul este deja considerat ca fiind sigur sută la sută ca având această boală, iar prietena lui este suspectă. Nu avem alte cazuri. Din păcate, vă anunț în exclusivitate, avem primul caz de lepră în Grecia! Primul caz de lepră în Grecia a fost anunțat oficial, acum o oră, de Ministerul Sănătății de la noi”, a declarat medicul Nikos Koudounis, duminică seara, la Digi24.

Lepra (sau boala Hansen) este o boală infecțioasă gravă, cunoscută din Antichitate, provocată de o bacterie, Mycobacterium leprae sau Mycobacterium lepromatosis.

Citiți și: Variola maimuței. Ce este, cum se transmite și cât de gravă e boala? OMS: „Acesta nu este un eveniment obișnuit”

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri