Grecia își crește de cinci ori cheltuielile militare, în contextul tensiunilor cu Turcia

Data publicării:
avioane rafale
Grecia vrea să cumpere avioane Rafale de la Franța, în contextul tensiunilior cu Turcia Foto: Profimedia

Proiectul de buget propus de guvernul grec pentru următorul an prevede o creştere de cinci ori a cheltuielilor destinate achiziţiei de echipamente militare. Premierul Kyriakos Mitsotakis a anunţat creșterea achizițiilor militare în contextul actualului diferend cu Turcia cu privire la drepturile asupra potenţialelor rezerve de gaz natural din estul Mării Mediterane.

Potrivit ekathimerini.com, bugetul prevede suma de 2,5 miliarde de euro pentru achiziţii destinate forţelor armate, cu 2 miliarde de euro mai mult faţă de anul 2020.

Atena cheltuie oricum pentru apărare mult mai mult decât alţi membri ai NATO, chiar şi după criza financiară din 2007. În 2019, Grecia a cheltuit 2,3% din Produsul Intern Brut (PIB) pe apărare, ceea ce o plasează pe locul trei în NATO, după SUA şi Bulgaria, în ceea ce priveşte aceste cheltuieli raportate la PIB. 

Ce vrea să cumpere Grecia

Atena intenţionează să achiziţioneze 18 avioane de luptă franceze Rafale, iar contractul pentru această achiziţie ar urma să fie semnat săptămâna viitoare în capitala Greciei, cu ministrul francez al apărării Florence Parly.

Grecia vrea, de asemenea, să cumpere patru noi fregate, precum şi muniţii şi alte echipamente militare.

Proiectul de buget urmează să fie adoptat marţi seara, în urma unei dezbateri parlametare, relatează dpa, citată de Agerpres.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis are majoritate în parlament, ceea ce, potrivit presei din Grecia, înseamnă că bugetul are şanse mari să treacă.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri