Grecia spune că nu va permite „intrarea necontrolată” a refugiaților din Afganistan

Data publicării:
Drum șerpuit cu gard înalt de sârmă ghimpată
Cea mai nouă tabără de refugiați din Samos este împrejmuită cu garduri înalte de sârmă ghimpată și atent supravegheată. Foto: Profimedia Images

Grecia nu va mai permite ca o situație asemănătoare crizei refugiaților din 2015 să se mai repete din cauza crizei umanitare din Afganistan, a spus prim-ministrul grec, Kyriakos Mitsotakis, vineri, după ce a făcut o vizită la o nouă tabără de refugiați de pe o insulă din apropierea Turciei, relatează Reuters.

Preluarea puterii de către talibani în Afganistan în august a provocat temeri în Europa cu pirivre la o nouă criză a refugiaților, similară cu cea din 2015, când un milion de refugiați, majoritatea sirieni, au fugit spre Europa, trecând din Turcia în Grecia.

Grecia și-a demonstrat abordarea mai dură în ce privește imigrația prin deschiderea unei noi tabere de refugiați la Samos, la începutul lunii trecute. Spațiul de dimensiuni mari este supravegheat cu mare atenție și înconjurat de sârmă ghimpată.

Imagine din dronă cu noua tabără de refugiați din Samos
Foto: Profimedia Images

„Nu vom accepta fluxuri migratorii necontrolate similare cu cele pe care le-am mai văzut în 2015”, a spus Mitsotakis după întoarcerea la Atena. El a mai spus că Europa trebuie să lucreze cu vecinii Afganistanului pentru a se asigura că refugiații rămân în regiune.

Anterior, însă, Grecia a primit 26 de femei afgane, avocate și judecătoare, dar a spus că aceste cazuri „vor fi niște excepții”.

„Am avut succes în a le transmite traficanților de refugiați și clienților lor că angajarea la o călătorie periculoasă prin Marea Egee este, cel mai probabil, o pierdere de bani”, a adăugat premierul grec.

De când talibanii au venit din nou la putere în Afganistan, în 15 august, țara a fost din nou aruncată într-o criză economică profundă. Conform Comitetului Internațional al Crucii Roșii, țara se va confrunta cu foamete generalizată pe parcursul următoarelor săptămâni.

Citiți și: Afganii își vând toate lucrurile din casă pentru puțină mâncare. „Eu nu am un dolar, iar bogații bagă în buzunare miliardele din Vest”

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri