Guvernul danez compensează crescătorii de nurci cu 2,5 miliarde de euro după ce a dat ordinul pentru uciderea a 17 milioane de animale

Data publicării:
Nurci aruncate în gropile comune din Danemarca
Circa 17 milioane de nurci au fost sacrificate în Danemarca. Foto: Profimedia Images

Crescătorii de nurci din Danemarca vor fi sprijiniți cu 2,5 de miliarde de euro de guvernul danez după ce această industrie a fost oprită ca parte a măsurilor împotriva pandemiei de Covid-19, iar 17 milioane de nurci au fost ucise printr-un ordin dat de autorități, au anunțat reprezentanții autorităților de la Copenhaga.

„Măsura oferă crescătorilor și companiilor conexe o posibilitate bună de a merge înainte. Crescătorii de nurci au întreprins o sarcină majoră pentru sănătatea publică și binele comun”, a spus ministrul Agriculturii din Danemarca. 

În jur de 17 milioane de nurci au fost sacrificate în masă în Danemarca din luna noiembrie după ce a fost descoperită o mutație a coronavirusului care a dus la transmiterea către aceste animale a bolii. Ulterior, creșterea nurcilor a fost interzisă de guvernul danez până în 2022 pentru a evita alte situații de acest fel, pentru a opri răspândirea virusului dar și pentru a avea acoperire legală pentru uciderea în masă a animalelor despre care s-a constat ulterior că a fost ilegală. Ministrul agriculturii danez de la acea vreme a demisionat, ulterior.

Măsura anunțată marți prevede că o sumă cuprinsă între 10,9 şi 11,9 miliarde de coroane daneze (între 1,46 şi 1,6 miliarde de euro) va fi acordată sub formă de despăgubiri directe miilor de crescători de nurci, pe baza unei evaluări individuale. Alte 5 până la 8,2 miliarde de coroane vor fi alocate activităţilor conexe care au legătură cu creşterea nurcilor precum şi cu demolarea instalaţiilor.

Înainte de sacrificarea în masă a nurcilor de anul trecut, Danemarca era cel mai mare exportator mondial de piei de nurcă, controlând 29% din piaţă, în 2019 fiind produse 24,5 milioane de piei de nurcă în valoare de aproximativ 700 de milioane de euro. 

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri