Guvernul indian admite că o variantă "dublu mutantă" a virusului B.1.617 a dus la creșterea dramatică a infectărilor cu Covid

Data publicării:
Bolnavi de Covid-19 pe paturi de spital în India
Pacienți bolnavi de Covid-19 în secții de terapie intensivă improvizate în India. Foto: Profimedia Images
Din articol

Guvernul indian a recunoscut pentru prima dată că dramatica creştere a cazurilor de infectare în numeroase state ale ţării este "corelată" cu o mai mare prezenţă a variantei indiene "dublu mutantă" B.1.617, deşi nu se poate încă stabili "o legătură directă", relatează BBC.

Un dublu mutant apare când două mutații se reunesc în același virus.

Probele care conțin varianta B.1.617 au fost găsite în mai multe state care înregistrează un mare număr de infectări cu Covid-19. Din aproximativ 13.000 de probe secvențiate, peste 3.500 s-au dovedit a fi variante mutante, în opt state.

Timp de mai mult de o lună, Delhi a insistat că varianta B.1.617 nu are nicio legătură cu creșterea actuală. Oficialii au negat, de asemenea, că majorarea numărului de cazuri este legată de mutațiile britanică, sud-africană și braziliană.

Citește și: Guvernul Indiei a ignorat avertismentele legate de iminența dezastrului, spun experții: „Noua variantă Covid a fost ca o bombă cu ceas”

Un oficial al Centrului Național pentru Controlul Bolilor a spus totuși că încă nu s-a reușit stabilirea pe deplin a unei corelații între varianta dublu mutantă și numărul mare de îmbolnăviri.

Experții nu au anticipat "ferocitatea" creșterii numărului de cazuri

El a avertizat, de asemenea, că un al treilea val este inevitabil.

Într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății se recunoaște că experții nu au anticipat "ferocitatea" creșterii numărului de cazuri. "Faza a treia este inevitabilă, având în vedere nivelurile ridicate de virus circulant", a spus ministrul într-un briefing. "Dar nu este clar în ce perioadă se va produce această fază a treia... Ar trebui să ne pregătim pentru noi valuri".

Escaladarea numărului de cazuri a fost atribuită şi nerespectării de către populaţie a măsurilor anti-coronavirus, prin participarea masivă la mitinguri electorale şi la festivalul religios Kumbh Mela, unul dintre cele mai mari şi cele mai vechi ritualuri religioase din lume. 

Un nou record de infectări și de decese în India

India a înregistrat joi un nou record de infectări cu noul coronavirus, raportând 412.262 de cazuri în ultimele 24 de ore, precum şi cel mai mare număr de decese înregistrat până la această dată, în plin val doi al pandemiei de COVID-19, care a provocat o penurie de oxigen medical şi de paturi în spitale.

Cu noile contagieri, India a trecut pragul de 21 de milioane de cazuri de la începutul pandemiei, potrivit celor mai recente date ale Ministerului Sănătăţii.

Cu toate acestea, experții spun că numărul de infectări poate fi mult mai mare, acest lucru neputând fi însă stabilit din cauza testării reduse și a raportării insuficiente a deceselor.

Evoluția actuală a epidemiei a copleșit deja sistemul de sănătate, lipsit de paturi de spital și oxigen.

Doar 269 de milioane de oameni dintr-o populație de 1,4 miliarde au fost vaccinați cu ambele doze de vaccin și aproximativ 128 de milioane au primit doar o singură doză.

Stocurile de vaccinuri din țară sunt pe cale să se epuizeze, după ce ultima categorie de vârstă, adulți sub 45 de ani, a devenit eligibilă.

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri