Foto Guvernul lui Erdogan. Cine este noul ministru de Finanțe, care trebuie să recâștige încrederea investitorilor

Data actualizării: Data publicării:
recep erdogan face fotografie alaturi de noul guvern
Recep Erdogan a prezentat sâmbătă seara un guvern aproape complet înnoit. FOTO: Profimedia Images

Preşedintele turc Recep Erdogan a prezentat sâmbătă seara un guvern aproape complet înnoit, inclusiv în privinţa portofoliului Afacerilor Externe şi al Apărării, dar şi cu un expert la Economie.

Mehmet Simsek, în vârstă de 56 de ani, al cărui nume circula cu insistenţă de câteva zile, preia Ministerul Economiei, a anunţat preşedintele Erdogan de la Palatul Cankaya din Ankara, ales de fondatorul Republicii Turce, Mustafa Kemal Ataturk în 1923.

Şeful statului, care a câştigat pe 28 mai, pentru a treia oară, un nou mandat de cinci ani în fruntea Turciei, a depus jurământul sâmbătă după-amiază.

Greaua misiune a ministrului de Finanțe

Ministru al Finanţelor în perioada 2009-2015, apoi viceprim-ministru responsabil cu Economie (până în 2018), Simsek, fost economist la banca americană Merrill Lynch, va avea sarcina de a restabili ordinea în politica financiară a ţării pentru a restabili încrederea investitorilor.

Mehmet Simsek0ministru-finante-turcia-profimedia
Mehmet Simsek este noul ministru de Finanțe al Turciei. FOTO: Profimedia Images

Numirea lui ar trebui să liniştească şi pieţele financiare care sperau în alegerea sa pentru acest post.

El trebuie să pună capăt politicii de scădere a ratei dobânzii apărate de preşedinte - contrar teoriilor convenţionale - pentru a încuraja producţia, dar care nu a făcut decât să crească inflaţia cu o medie de 73% pe parcursul anului 2022 şi până la 85 % toamna trecută.

Cine i-a luat locul lui Mevlut Cavusoglu la Ministerul de Externe

Printre noii sosiţi în guvern se numără şi Hakan Fidan, fost şef al MIT, serviciul turc de informaţii, care preia funcţia de ministru al Afacerilor Externe, în locul lui Mevlut Cavusoglu.

Hakan Fidan-ministru-externe-turcia-profimedia
Hakan Fidan este noul ministru de Externe al Turciei. FOTO: Profimedia Images

Hakan Fidan, care a condus "serviciile" din mai 2010, este un susţinător loial al preşedintelui Erdogan, pentru care a a fost consilier diplomatic timp de trei ani. "El este păstrătorul secretelor mele, păstrătorul secretelor de stat", mărturisea preşedintele în 2012, descriindu-l pe Fidan drept un "funcţionar public foarte bine pregătit".

Potrivit unei surse diplomatice occidentale, Hakan Fidan a fost "omul său de încredere de ani de zile" şi totodată cel care conduce negocierile cu lumea arabă, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Libia şi, de asemenea, Siria cu care preşedintele Erdogan încearcă să reia legătura prin Moscova.

Arhitectul rezistenţei la puciul eşuat din iulie 2016, numit ministru la Apărare

La Apărare, Yasar Guler, Şeful Statului Major al Forţelor Armate, îi urmează lui Hulusi Akar, el însuşi fost şef de Stat Major care a ocupat această funcţie din iulie 2018. Akar este considerat arhitectul rezistenţei la puciul eşuat din iulie 2016.

Yasar Guler-ministru-aparare-turcia-profimedia
Yasar Guler este noul ministru al Apărării în Turcia. FOTO: Profimedia Images



La putere de 20 de ani, mai întâi ca prim-ministru, Erdogan a numit şi un nou vicepreşedinte, pe Cevdet Yilmaz, membru fidel al partidului său AKP, deputat de Diyarbakir şi deja de mai multe ori ministru.

În total, guvernul, care se va întruni marţi pentru prima dată, are 17 miniştri. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri