Henry Kissinger, după atacurile lansate de Hamas în Israel: Germania a făcut „o mare greșeală” când a primit așa de mulți străini

Data actualizării: Data publicării:
Henry Kissinger
Henry Kissinger a spus că este „dureros” să îi vadă pe arabi sărbătorind la Berlin asaltul Hamas asupra Israelului. Foto: Profimedia Images

Faptul că atacul grupării Hamas asupra Israelului este sărbătorit pe unele străzi din Berlin arată că Germania a primit pe teritoriul său prea mulți străini, potrivit fostului secretar de stat american, Henry Kissinger, informează Politico.

„A fost o mare greșeală să primești așa de mulți oameni cu o cultură, religie și concepte complet diferite pentru că asta creează un grup de presiune în interiorul fiecărei țări care face asta”, a spus fostul șef al diplomației americane, acum în vârstă de 100 de ani, într-un interviu cu directorul executiv al Axel Springer, Mathias Döpfner, pentru Welt TV.

Kissinger, care s-a născut în Germania și a fugit de regimul nazist în 1938 împreună cu familia sa, devenind mai apoi arhitectul politicii externe americane în timpul Războiului din Vietnam, a spus că este „dureros” să îi vadă pe arabi sărbătorind la Berlin asaltul Hamas asupra Israelului.

„Conflictul din Orientul Mijlociu este în pericol să se intensifice și să aducă și alte țări arabe sub presiunea opiniei lor publice”, a avertizat Kissinger, amintind despre lecțiile învățate după războiul de Iom Kippur din 1973, atunci când o coaliție de state arabe condusă de Egipt și Siria a atacat Israelul.

Adevăratul obiectiv al Hamas și al suporterilor lor „nu poate fi decât acela de a mobiliza lumea arabă împotriva Israelului și să abandoneze calea negocierilor de pace”, a spus Kissinger.

Este, de asemenea, „posibil” ca Israelul să acționeze împotriva Iranului dacă consideră că Teheranul a jucat un rol în comiterea atacului, a adăugat fostul șef al diplomației americane.

Într-un sens mai larg, Kissinger a spus că agresiunea continuă a Rusiei împotriva Ucrainei împreună cu atacul militanților Hamas împotriva Israelului reprezintă un „atac fundamental asupra sistemului internațional”.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri