În vizită la Erevan, Nancy Pelosi a dat vina pe Azerbaidjan pentru conflictul de la granița cu Armenia

Data publicării:
Nancy Pelosi
Nancy Pelosi, șefa Camerei Reprezentanților a Congresului Statelor Unite, a ajuns, sâmbătă, în Armenia într-o vizită anunțată cu puțin timp în urmă, pe fondul conflictului armat pe care această țară l-a avut cu Azerbaidjanul la graniță. Foto: Profimedia Images

Președinta Camerei Reprezentanților a Congresului Statelor Unite, Nancy Pelosi, aflată într-o vizită oficială în Armenia, a condamnat ferm ceea ce a numit „atacurile ilegale la graniță” ale Azerbaidjanului împotriva Armeniei, relatează Reuters.

Pelosi a prezentat vizita sa în Armenia ca pe o demonstrație de sprijin pentru ceea ce ea a numit „un far al democrației”.  Ea a mai spus că vizita ei are o însemnătate aparte după „atacurile ilegale și mortale ale Azerbaidjanului pe teritoriu armean”, în urma cărora au fost uciși peste 200 de oameni.

„Condamnăm cu fermitate aceste atacuri”, a spus Nancy Pelosi lângă președintele parlamentului armean, Alen Simonian. „Luptele au fost inițiate de azeri și trebuie să există o recunoaștere a acestui lucru”, a continuat Pelosi.

Remarcile oficialei americane au atras critici neașteptat de dure din partea guvernului azer, care a spus că declarațiile pun în pericol pacea din Caucaz.

„Acuzațiile nefondate și nedrepte pe care Pelosi le-a adus Azerbaidjanului sunt inacceptabile”, a reacționat diplomația azeră.

„Aceasta este o lovitură serioasă dată eforturilor de a normaliza relațiile dintre Armenia și Azerbaidjan”, a mai transmis ministerul, adăugând că declarațiile lui Pelosi sunt „propagandă armeană”.

Pelosi a luat-o, astfel, înaintea Departamentului de Stat, care nu a calificat în niciun fel atacurile, rezumându-se doar la a exprima îngrijorări.

Reacția greoaie a Rusiei în conflictul armeano-azer

Rusia consideră că regiunea Caucazului face parte din sfera sa de influență și este iritată de ceea ce numește „implicarea” Statelor Unite în regiune. Totuși, actualul conflict a prins regimul de la Kremlin într-o perioadă în care îi este dificil să reacționeze, având în vedere războiul din Ucraina și înfrângerile dezastruoase pe care le-a suferit în războiul sângeros al lui Putin.

Deși este principalul aliat militar al Armeniei și are o bază militară în nordul țării și trupe de menținere a păcii în Nagorno-Karabah, Rusia nu a reușit să se impună decisiv în recentul conflict.

După cereri de ajutor din partea Armeniei, Organizația Tratatului pentru Securitate Colectivă, o alianță a mai multor foste republici sovietice, care include Armenia dar nu și Azerbaidjanul, a decis, marți, să trimită doar o misiune de monitorizare.

Președintele Parlamentului armean, Simonian, s-a arătat nemulțumit de răspunsul organizației, despre care a spus că este ca un „pistol care nu poate să tragă”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri