Galerie Foto Incendiile fac ravagii în Grecia, la nord de Atena, în zone populate. Mai multe case și un spital de pediatrie au fost evacuate

Data actualizării: Data publicării:
fumul incendiului se vede de pe autostrada
Incendiul s-a extins pe parcursul nopţii în suburbiile dens populate din nordul Atenei. Foto: Profimedia Images

Mai multe aeronave pentru stingerea incendiilor au fost mobilizate din nou în zorii zilei de miercuri, după o noapte grea, pentru a stinge flăcările care se răspândesc la poalele Muntelui Penteli, la nord de Atena, şi ameninţă casele, au anunţat pompierii greci. Mai multe locuințe, un spital de pediatrie şi Observatorul Naţional din Atena au fost evacuate. De asemenea, centura Atenei a fost închisă circulaţiei pe unele tronsoane. La intervenția din Grecia participă și pompieri români. Într-o intervenție la Digi24, șeful DSU, Raed Arafat, a declarat că aceștia "lucrează pentru protejarea mai multor case, pentru stingerea incendiilor din jurul lor și pentru limitarea propagării flăcărilor".

Incendiul s-a extins pe parcursul nopţii în suburbiile dens populate din nordul Atenei. Foto: Profimedia Images
Incendiul s-a extins pe parcursul nopţii în suburbiile dens populate din nordul Atenei. Foto: Profimedia Images

Aproximativ 485 de pompieri, 120 de autovehicule, 3 avioane şi 4 elicoptere au intervenit la răsăritul soarelui pentru a încerca să stingă incendiul care s-a extins pe parcursul nopţii în suburbiile dens populate din nordul capitalei, precum Gerakas, unde locuiesc aproximativ 29.000 de persoane, notează AFP.

"Din cauza intensităţii şi vitezei vântului, focul şi-a schimbat constant direcţia pe tot parcursul nopţii, îngreunându-ne efortul de a-l stinge", a declarat purtătorul de cuvânt al pompierilor greci, miercuri dimineaţă, în cadrul unui briefing de presă.

Celulă de criză pentru gestionarea incendiilor din apropiere de Atena

Mai multe aşezări, un spital de pediatrie şi Observatorul Naţional din Atena au fost evacuate ca măsură de precauţie. Poliţia a evacuat din zonele periculoase circa 600 de persoane, potrivit unui comunicat. De asemenea, centura Atenei a fost închisă circulaţiei pe unele tronsoane, a informat pe Twitter compania care o gestionează.

Potrivit pompierilor greci, mai multe locuinţe au fost arse, iar inventarierea pagubelor va începe imediat ce incendiul va fi adus sub control. Premierul grec a convocat, de asemenea, o celulă de criză pentru gestionarea situaţiei, conform serviciilor sale, mai scrie sursa citată de Agerpres.

În ultimele 24 de ore, pompierii greci au intervenit pentru stingerea a 117 incendii izbucnite în ţară.

Raed Arafat: Este prima intervenție a pompierilor români din Grecia într-o zonă unde sunt case

"Este vorba de 20 de pompieri cu mijloace specifice de intervenție. A fost programul de prepoziționare preventivă, care a început pe 1 iulie, când nu erau incendii. Acesta este un program experimental care se face sub protecția civilă europeană, mai multe țări care au trimis echipe. Anul trecut am trimis două echipe, de 108 pompieri și încă o dată de 148 de pompieri. Acum e prima intervenție la care participă pompierii români pentru stingerea unui incendiu într-o zonă unde sunt case", a spus Raed Arafat la Digi24.

"Din datele primite de la comandatul echipei în această dimineață, ei lucrează pentru protejarea a aproximativ 50 de case, pentru stingerea incendiilor din jurul lor, pentru limitarea propagării flăcărilor și, din păcate, vom vedea mai multe astfel de incendii în zona respectivă. Așteptăm să vedem care va fi evoluția", a mai precizat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU).

Vara trecută, Grecia şi în special insula Evia, din apropiere de Atena, au fost lovite de temperaturi caniculare şi de incendii violente de pădure, care au distrus 103.000 hectare şi au făcut trei morţi.

În pregătirea sezonului estival, guvernul grec a cerut partenerilor săi europeni, în cadrul Mecanismului European de Protecţie Civilă (MEPC), să trimită preventiv pompieri din mai multe state membre.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri