Galerie Foto Incendiu devastator într-o tabără de refugiați rohingya din Bangladesh. Mii de oameni au rămas fără adăpost

Data actualizării: Data publicării:
Fire breaks out at Balukhali Rohingya Refugee camp
Incendiu devastator într-o tabără de refugiați rohingya din Bangladesh. Foto: Profimedia

Mii de oameni au rămas fără adăpost după ce un incendiu masiv a izbucnit într-o tabără aglomerată de refugiați rohingya din sud-estul Bangladeshului. Incendiul a cuprins, duminică, aproximativ 2.000 de adăposturi din tabăra Cox's Bazar, relatează BBC.

Se estimează că aproximativ 12.000 de persoane, dintre care majoritatea a scăpat de violența din Myanmar, au rămas fără locurile de cazare, în urma incendiului. 

Incendiu devastator într-o tabără de refugiați rohingya din Bangladesh. Foto: Profimedia
Incendiu devastator într-o tabără de refugiați rohingya din Bangladesh. Foto: Profimedia

Incendiul a început în jurul orei 14:45, ora locală (08:45 GMT) și a învăluit rapid adăposturile din bambus și prelată, a spus un oficial. „Aproximativ 2.000 de adăposturi au fost arse, lăsând aproximativ 12.000 de refugiați din Myanmar fără adăpost”, a declarat Mijanur Rahman, comisarul pentru refugiați din Bangladesh, pentru agenția de presă AFP. Cauza incendiului nu este încă clară și nu au fost înregistrate victime.

Incendiul a fost ținut sub control trei ore, timp în care cel puțin 35 de moschei și 21 de centre de învățare pentru refugiați au fost, de asemenea, distruse, a adăugat el.

Hrusikesh Harichandan, de la Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie, a declarat pentru BBC că au fost „daune masive” în urma incendiului. El a spus că au fost afectate și serviciile de bază, cum ar fi centrele de apă și instalațiile de testare.

„Adăpostul meu a ars”, a declarat Mamun Johar, un bărbat rohingya în vârstă de 30 de ani, pentru AFP. „Focul mi-a luat totul, totul”.

Între ianuarie 2021 și decembrie 2022, au avut loc 222 de incendii în taberele Rohingya, inclusiv 60 de cazuri de incendiere, potrivit unui raport al Ministerului Apărării din Bangladesh, publicat luna trecută. În martie 2021, cel puțin 15 persoane au fost ucise și aproximativ 50.000 au fost strămutate după ce un incendiu uriaș a devastat o tabără din așezare.

Lagărul de refugiați, despre care se spune că este cel mai mare din lume, găzduiește oameni care au fugit din Myanmar în urma unei represiuni militare împotriva minorității etnice Rohingya. Rohingya sunt musulmani în Myanmar, în mare parte budist, unde s-au confruntat cu persecuții de generații.

Cel mai recent exod al Rohingya care evadau în Bangladesh a început în august 2017, după ce armata Myanmarului a ripostat brutal când un grup de insurgenți rohingya a lansat atacuri asupra mai multor posturi de poliție.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri